Nya tankar från Designhögskolan

Den svenska delegationen. Yvonne Habbe, till höger, och jag själv, till vänster. Den svenska delegationen. Yvonne Habbe, till höger, och jag själv, till vänster.

Läste DNs recensionen av examensutställningen ”We come in peace” på Beckmans designhögskola i Stockholm. Det som Annika Kvint skriver förvånar mig inte, ”Flera av projekten ställer sig kritiska till vår tids konsumtionssamhälle och populärkultur och funderar kring designerns roll i framtiden”. Går hand i hand med mina tankar.

När jag tittar runt mig på det människor bär och vad som exponeras i affärer blir jag ofta mest bara trött. Sådan konsumtion! Så lika! Likheten ligger inte i vilka plagg man har på sig eller färgen, men i det perfekt slätstruket massproducerade där ytan och sömmen är livlös.

Kan erkänna att för några år sedan tittade jag mest med stora ögon när en person kom i hemstickat. Tänkte att hen var säkert en jobbig ”alternativperson” som argumenterade hårt för sina idéer och mest åt morötter. Idag tycker jag det är personlighet. Något mer än de plagg som skapar de ett skal som anonymiserar kroppen. Därför kan jag förstå att de som kommer ut från designhögskolan idag ställer sig kritiska och ifrågasätter vad deras roll är i framtiden och jag blir glad när jag tänker på att de som kommer ut kan skapa något nytt. Förhoppningsvis kommer de att finna ull och filt som ett intressant material och för mig får det gärna blandas med andra mer syntetiska material. Bara det blir mer hållbart och mer unikt!

Som du kan se på sidan för Network Ulla har jag varit på årsmötet för International Feltmakers Association i Ballenberg i Schweiz. Det jag Yvonne Hbbe och jag som bildade den svenska delegationen. Yvonne kommer förövrigt att vara min lärare till hösten då jag börjar HV’s treåriga utbildning i filtning. Något jag ser fram emot redan nu!

Etiketter: tendenser

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln