Fransk merino och mohair

Merinoull av raser Merino d'Arles och mohairlockar. Merinoull av raser Merino d'Arles och mohairlockar.

Den årliga semestern i Frankrike börjar närma sig sitt slut. I morgon packar vi väskorna och stänger huset. I år har vädret inte varit fullt så varmt utan mer behagligt mellan 25-32 grader. Vi har kommit en bit till på huset och källaren kan bli en riktigt fin ateljé! Högt till tak, ljusa stenväggar och med betonggolv gör det ingenting om det kommer vatten på golvet. Tanken är att vi gör det till ett rum med ganska ”grov” känsla utan speciellt mycket dekorationer, men som lätt kan ställas i ordning om vänner kommer på besök eller om vi vill ordna en lunch.

Under semestern har jag naturligtvis passat på att filta och färga en del. Alla mina tester har inte blivit bra och några har överraskat. Testade bland annat att färga med fikonblad. I och med att vår by är känd för sina fikon ville jag gärna testa  och trodde i min enfald att de skulle ge en vanlig grön färg, men kanske intressant struktur. Tyget blev starkt gult! Intressant färg för exempelvis kuddar här i Frankrike där färgerna är mer varma och naturliga, men helt annan färg är vad jag trodde det skulle bli.

En annan sak vi gjort under semestern är att vi gjorde en utflykt till Maco Merinos och köpt merinoull från får av rasen merino d’Arles. Vägrar ju köpa merinoull från Australien och Nya Zeeland om man inte garanterar fåren inte utsätts för muelsing, det vill säga att ett hudstycke skärs bort från fårets bakdel. Något som gör mycket ont! Har därför länge varit intresserad av att testa merinon här nerifrån. Är den bra kan jag ju ta med en del varje gång vi åker. Köpte ett test på två kilo. Det blev en ”nätt” liten boll! Ullen verkar mycket fin! Mjuk och med en micro på ca 20-21. Ska bli spännande att testa!

Sedan har fått en fin present av vår granne Liliane som varit på en annan gård och köpt mohairlockar. Vita, fasta och lockiga. Tänk att man kan ha så härliga grannar som fattar precis det man uppskattar bäst att få! Kan bli underbar kant. Kanske ihop med merinon? Blir saker att testa under den mörkare delen av året som närmar sig.

Etiketter: material

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln