"Certifiering" med FeltMakers

Nu är ateljén klar! Nytt bättre ljus, nymålade vita väggar, nya garderober för att stuva bättre. Sorterat, rensat och organiserat. Och gjort iordning en liten hylla så jag slipper att hela tiden böja mig efter vattenkokaren. Den är en ren höjdare! Slipper att bli yr i huvudet. Har ju lågt blodtryck. Det har varit en hel del slit, men nu känns det bra. Hade jag startat när regnet och blåsten nu kommer hade det blivit jobbigt att tömma rummet. Så efter en lång period med stiltje var det helgen dags att komma igång igen!

När jag var på International FeltMakers årsmöte i Schweiz i våras kom jag att prata om deras ”certifiering”, CiFT, som går ut på att man gör ett antal prover som man skickar till FeltMakers för bedömning. Certifieringsprogrammet är öppet för alla medlemmar i alla länder och de är också intresserade av att få feedback på hur det kan bli bättre internationellt. De ger kommentarer på vad man gjort bra och mindre bra och bedömer om man gjort det tillräckligt bra för att ha klarat av steget. Detta är just något sådant som jag skulle vilja att vi hade även i Sverige. Så jag tänkte att om jag gör det med FeltMakers så kan jag lära mig hur de lagt upp certifieringen och hur de bedömer hela samtidigt som jag själv får bedömning och blir bättre.

Första steget är att göra minst tio prover med lika många gram ull och samma ursprungsstorlek men med minst tio olika sorters ull så man kan jämföra krympning, struktur och kanterna som de tydligen lägger extra stor vikt vid. Redan här märkte jag att instruktionerna var väldigt brittiska för i listan med vilka ullsorter man skulle välja mellan var 80 % brittiska. Var i kontakt med dem om det. Sheila, som håller i det är smidig och sa  att om jag har lokal ull så går det lika bra, bara jag anger vilken typ av ull det är. Har ändå beställt en del olika brittiska sorter så i helgen satte jag igång. Det blev fyra prover; Merino, White Massam, Kent Romney och White Blue Faced Leicester. Och det var faktiskt riktigt kul! Se skillnaderna och samtidigt blir det en så fin serie ihop. Siktar på att ha alla klara om några veckor.

Etiketter: teknik kurser certifikat

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln