Beräkna mängd material

Formula för att beräkna mängd material. Formula för att beräkna mängd material.

Hittade häromdagen en intressant beräkningsformel för att räkna ut hur mycket ull man behöver för ett objekt man tänkt göra. Tycker inte att det är helt självklart när man har ett tredimensionellt objekt om jag inte redan gjort en sådant objekt innan eller har ett ”mönster” att följa.

Beräkningen går ut på att du håller ordning på ytorna på dels ett test och dels det färdiga objektet. Du börjar alltså med att göra ett vanligt ett test där du håller ordning på längd, bredd och antal gram ull du använder. Det de sedan gör är att räkna ut ytan på det färdigfiltade testet, t ex om längden är 10 cm och bredden 10 cm så är ytan 100 cm2. Mängden ull du använde var 5 gr.
Säg sedan att du vill göra ett objekt där måtten är 25 x 30 cm. Det ger en ytan på 750 cm2. Då blir beräkningen:
(750 x 5)/100 = 37,5 g

Klurigheten är att när man har ett tredimensionellt objekt som har fickor eller fack. Då måste du komma ihåg att ta med alla ytor, inklusive ytorna på respektive ficka eller fack och sedan summera det hela. Hur som helt ska bli intressant att testa.

Etiketter: teknik

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln