Missa inte Earth matter!

Till vänster en närbild på en av India Flints klänningar med ecoprint och till höger Claudy Jongstras filtade verk "Shore Line" i naturfärgad ull från egna får. Till vänster en närbild på en av India Flints klänningar med ecoprint och till höger Claudy Jongstras filtade verk "Shore Line" i naturfärgad ull från egna får.

I går var jag på Artipelag och såg utställningen Earth Matter som fått så fin recension i DN och som jag skrev om i ett utskick för några veckor sedan. Efter att ha varit där håller jag med! Det är en helt fantastiskt fin och intressant utställning om en ny utveckling inom konst, design, mode utifrån ett samhällstänkande om att lämna så lite spår efter sig och hushålla med våra resurser för att skapa en hållbar utveckling. Min man och jag var där i flera timmar och förundrades över alla nya infallsvinklar och lösningar för att både göra sakerna funktionella, vackera och utifrån en minimal inverkan på vår miljön. India Flints vackra ecoprint istället för fabriksmässigt syntettryck, Claudy Jongstras filtade matta/väggbonad gjord av ull från egna får och färgade av växter från hennes egna marker vilket innebär att hon har full kontroll över processen från råvara till färdig produkt, Nienke Hoogvliets fibrer gjorda av alger vilket man funnit vara ett enklare sätt att tillverka fibrer än från växter och Massoud Hassanis underbara jätteklot med ”fötter” som rullar fram med hjälp av vinden på kvarlämnade minfält och på det sättet räddar massor av oskyldiga människor är bara några exempel. Min själ blev varm av all ödmjukhet dessa kreatörer visar för naturen och hur de utnyttjat begränsningen det innebär när man vill tänka mer långsikt hållbart och istället tagit det som en möjlighet till nya infallsvinklar, fördjupningar, förfiningar och vidareutveckling.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln