Runda och kantiga fibrer

Ull till vänster och bomull till höger. Ull till vänster och bomull till höger.

Visste du att animaliska fibrer är runda, medan vegetabiliska är kantiga? Och att om du blandar dessa finns större risk för noppor? Det var Vera Fredriksen som lärde mig detta för ett par veckor sedan. Skillnaden mellan fibrerna innebär att om det är så att du blandar exempelvis ull med viskos (rayon som det också kallas i USA) eller bomull kommer kanterna på de vegetabiliska fibrerna nöta på ullens runda fibrer och därmed orsaka en viss förslitning. Det är också därför som plagg med blandmaterial, exempelvis ull och rayon lätt noppar sig. Den vegetabiliska fibern skär helt enkelt sönder den animaliska.

Etiketter: material

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln