Filta eller tova, det är frågan

Är det någon skillnad mellan begreppen filta och tova? Är det någon skillnad mellan begreppen filta och tova?

Ofta tänkt på orden filta och tova. Jag gillar bättre ordet filta för tyvärr associerar jag ”tova” till hårda, tjocka, håriga plagg i lite dassiga färger. Och jag tror inte jag är ensam utan är säker på att det är en del till att hantverket hittills inte fått rätt uppskattning. När jag säger filta för så får jag i alla fall frågan ”Vad är det?” varvid jag förklarar och kanske visar. Inte sällan säger de då ”Ah, du menar tova!” och jag då säger ”Ja, det är ett annat namn för det, men det är som sagt inte några hårda, håriga saker jag gör utan tunna, lätta och ofta ihop med exempelvis siden”. På det sättet har jag haft möjlighet att påverka och berätta att det finns så mycket mer.

Får skoj skull kontaktade jag för något år sedan Svenska språknämnden för att ta reda på om det, enligt dem, fanns någon skillnad mellan att filta och tova. Fick ett mycket vänligt svar där de skrev ”Såvitt jag förstår är tova och filta två ord för samma sak. När man tovar ullen filtar den ihop sig.” och sedan hänvisade de till en sida på internet som nu inte finns kvar. Gunilla Pateu Sjöberg skriver i sin bok Tova också om de olika begreppen. Hon plockar upp uttrycket ”Väl filtat är hälften valkat” men skriver också att ”Filta kan vara en synonym till tova”.

Hur som helst så tror jag att om vi ska kunna föra fram filtningen/tovningen och marknadsföra det bättre måste man vara vaksam på begreppet ”tova” och vara medveten om att många har denna förutfattande bild när de hör ordet.

Etiketter: marknadsföra

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln