Fabrik i fårahage

Urbaniserade Quessantfår i Epernon. Urbaniserade Quessantfår i Epernon.

Läste en kul nyhet på intranätet där jag jobbar. De flesta nyheter brukar handla om affärer, nya medarbetare, vår vd som uttalar sig etc. Men denna handlade nyheten om får! Arbetar på ett internationellt företag med verksamhet ibland annat Frankrike. Där har man startat en rörelse som låter får beta av gräs och grönområden runt fabriker och nu hade man placerat ett antal får runt fabriken strax utanför Paris. Fårrasen man har heter Ouessant. När jag kom hem var jag naturligtvis tvungen att slå upp rasen i en av mina böcker. Det är en liten och tålig ras som ursprungligen fanns på ön Ouessant strax utanför Bretagne. När boken jag har skrevs, vilket jag tror är så där 4-5 år sedan, räknade man med att det fanns ungefär 3300 individer i främst Frankrike, men också Belgien, Holland och Tyskland. De flesta djuren är svarta och ullen är ganska grov.

Rörelsen, eller verksamheten, som driver det hela heter EcoMouton. På hemsidan berättar de att det är ett logistikföretag och att det hela började med att de själva placerade ut några får och tänkte att detta kan ju vara intressant även för andra. Företagen som härbärgerar fåren behöver inte köpa får själva utan EcoMouton äger fåren och ser till att det finns någon som regelbundet ser till dem. Innan man placerar några får kommer EcoMouton ut och inspekterar platsen så det finns tillräckligt med yta, att den inte är för stressig med ljud och trafik etc. Även om man betalar för att de ser efter djuren förstod jag att kostnaden var betydligt lägre än att ha någon som regelbundet klippte gräset.

Hade varit festligt att få en påse ull att filta!

Etiketter: får

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln