Mors mössa

Bilden till vänster visar mors mössa och bilden till höger är en detalj av ett av ett foto på Bohus Stickning i tidningen. Visst är de lika! Bilden till vänster visar mors mössa och bilden till höger är en detalj av ett av ett foto på Bohus Stickning i tidningen. Visst är de lika!

Tidningen Hemslöjd är verkligen en bra tidningen som lyckas hitta nya, roliga infallsvinkar på hur hantverk kan blomma och hänga med i tiden. Nu har jag äntligen fått tag i vårens nummer med tema Fåret. I förra numret hade man råkat skrivit att det skulle komma den 28 mars så jag sprang ju runt och letade redan för ett par månader sedan! Nåväl, läste historien bakom paret Jonsson enträgna arbete med att få fram Jämtlandsfåret som är en korsning mellan merino, svea och finullsfår och som avlats fram för att få fram ett får som både har bra kött och bra ull. I artikeln står det inte exakt vilka raser det är så jag sökte på nätet och där är det ibland bara merino och svea och ibland tar man med finullsfåret. Beundrar verkligen alla dessa personer som har en sådan drivkraft och trotsar hinder som exempelvis att få in merinofår till Sverige trots importförbud av klövdjur från Australien. De kom på att i Danmark fanns en liten population äkta merinofår som importerat som embryon och sedan placerats i danska surrogattackor. Bara det att läsa på alla lagar och finna lösningen och sedan allt medvetet arbete för att avla fram rasen när man väl fått importera tre baggar. Det kräver vilja och tålamod. Hatten av!

En annan artikel fick mig att leta rätt på mors gamla mössa som jag alltid tyckt så mycket om. Mjuk, fint stickad och så vacker i färgerna. Artikeln handlar om Bohus Stickning och om hur Pernille Silfverberg började spinna angoraull och nu ansvarar för att arbeta fram material för dessa gamla mönster. Blir varm om hjärtat och hoppas verkligen att hon orkar hålla på riktigt länge! Plötsligt när jag tittar på en av bilderna ser jag hur likt färgerna och mönstret är mors gamla mössa. Det finns ingen lapp i mössan, men titta vad du tycker du när du ser bilderna. Är det någon som vet om Bohus Stickning även stickade mössor? Vore så kul att få reda på varifrån mössan kommer!

Förutom dessa artiklar kan du även läsa om Torbjörn Svensson som är sjufaldig svensk mästare i fårklippning, traditionella filtmattor från Kirgizistan, när Erik Larson bygger grästaktäckta lambgiftar och Joshua Woudstras renovering av ett gammalt hus med ull som isolering. Alla är fina små historier som är väl värda sin uppmärksamhet.

Etiketter: tidningen hemslöjd

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln