Mille Fleur Carpet

The Mille Fleur Carpet. The Mille Fleur Carpet.

I november förra årets dog Mary Burkett 90 år gammal. Mary var en av de kvinnor som i slutet av 1970-talet fick fler att uppmärksamma filtning genom sin bok Art of the Feltmaker. På den tiden var ett hantverk som nästan höll på att bli bortglömt. Hantverket ansågs väl kanske inte vara tillräckligt ”fint” och det fanns inga skolor som kunde lära ut hur man gjorde.

Mary var också en av grundarna till International Feltmakers Association, IFA, och som en hyllning till Marys arbete och engagemang deltog över 250 filtare världen över i ett ”hemligt” projekt där var och en skickade in en egen gjord blomma ihop med information om dem själva. Alla dessa filtade blommor filtades sedan ihop till en 2 x 3 meter stor matta som döptes till Mille Fleur Carpet och överlämnades till Mary som present. I Marys testamente stod det att hennes samling av filtobjekt och en del andra konstföremål inte skulle ärvas av familjen utan auktioneras ut och pengarna sedan fördelas till ett par olika föreningar däribland IFA. Ett av objekten som därmed kommer auktioneras är just Mille Fleur Carpet. När jag var på IFAs möte i Cardiff i slutet av juni diskuterade vi om IFA eventuellt ska försöka köpa in mattan och vad priset eventuellt kommer att bli. Vi kom bara fram till att priset är en svår gissning.

Auktionen kommer att hållas på Mitchell’s antiques den 3-4 september 2015 och katalogen är tillgänglig online på mitchellsantiques.co.uk från och med 21 augusti. Det kommer bli spännande att se vad auktionsfirman sätter för utgångspris.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln