Loppisfynd med nygamla ord

En liten pärla i textil materiallära från 1944. En liten pärla i textil materiallära från 1944.

Varit på loppis och gjort ett fynd! En gammal bok i textillära från 1944 som skrivits i syfte att vara ”en kort lärobok för skolor och kurser, där slöjd förekommer, men den vill också ge den hemarbetande husmodern en orientering i de textila råmaterialens egenskaper, och det är i förhoppning om, att den väl skall fylla denna uppgift, som den härmed rekommenderas till allmänhetens tjänst”. Den ”hemarbetande husmodern” finns ju knappast kvar och att boken ”rekommenderas till allmänhetens tjänst” bryr sig ju ingen om idag, men innehållet är det inget fel på! Tvärt om! En av de bästa jag läst för att få kunskap om hur fin, medelfin och grov ullfiber har olika fjällstruktur och hur man klassar ull beroende på vart på djuret den har suttit. Chosefritt och enkelt som till exempel "Sortering måste man göra omedelbart efter klippningen och sedan förvara var sort för sig. Men brukade förr ofta ha ullen i nät som hängdes på taket på vinden". Saker som jag ser fungerar även idag om man har möjligheten. Hittar du ett exemplar – köp den! En liten pärla och jag betalde bara 10 kr!

Lärde mig också ett nytt ord, schäferi. Har flera gånger undrat varifrån namnet schäfer kommer ifrån, men hade ingen aning om att rasen avlats fram för att bli vallhund, det tyska namnet på fåraherde är schäfer och rasen därför helt logiskt fick namnet schäfer. Ett schäferi är alltså en anläggning för fåravel och har för mig varit en doldis i svenska akademins ordlista fram tills nu.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln