Lär känna ditt material

På bilden kan du se tre olika typer av fibrer. Längst till vänster är det kammad vit merinoull på 23 micro, i mitten vit silke och till höger vit gotlandsull i kardflor. På bilden kan du se tre olika typer av fibrer. Längst till vänster är det kammad vit merinoull på 23 micro, i mitten vit silke och till höger vit gotlandsull i kardflor.

Olika typer av ull har verkligen olika struktur, reagerar olika och ge olika resultat. Samma typ av ull kan också reagera olika beroende på leverantör och färg. Har själv exempelvis märkt att vit merinoull är lättare att filta än röd. Rödfärgad merinoull får jag ofta bearbeta längre och hårdare innan den filtar sig. Utan att vara en expert på färgning kan jag tänka mig att det har att göra med färgpigmenten.

Det finns en skala för hur man graderar olika typer av ull beroende på hur grov den är. Man räknar vanligen grovheten i micro. Merinoull brukar vanligen ligga på 22-23 micro, medan ull från gotlandsfår ligger kring 30 micro och över. Grövre ull passar bättre för inredningssaker så som kuddar, medan merinoull är bättre för sjalar och andra klädesplagg. Merinoull kliar också mindre. Men, gotlandsfår kan exempelvis ibland ge en bättre känsla av "leasure wear". Själv testat nunotuva gotland i organza, men härligt resultat. I och med att ullen är grövre drar den inte ihop sidenet lika hårt.

Man brukar också prata om kammad och ull i kardflor. När ullen är kammad ligger alla fibrer i samma riktning till skillnad från kardflor där de ligger åt olika håll. Fibrernas riktning har betydelse för hur filten krymper. Ullen krymper alltid från topp till rot så om du lägger alla fibrer i samma riktning kommer den att krympa i längdriktningen och växa på bredden.

Silke filtar sig egentligen inte alls utan kräver någon form av ull för att binda den samman. Däremot har silke en fantastisk lyster som kan ge liv i ytan utan att bli prålig. En klar favorit hos mig är att lägga vit siden ovanpå vit merinoull och sedan filta samman det till exempelvis en lång vinterhalsduk. Vill jag ha färg färgar jag efteråt. Sidenet ger precis det lilla som gör att halsduken får karaktär och exklusiv känsla, samtidigt som den fortfarande är lättburen till både kappa och dunjacka.

Etiketter: teknik material

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln