Filtning på hot spot i London!

Till höger och vänster två av Yulia Badians verk som visades på OXO Tower wharf under London Design festival. I mitten ett snap shot av lokalens kreativa experimentella miljö. Till höger och vänster två av Yulia Badians verk som visades på OXO Tower wharf under London Design festival. I mitten ett snap shot av lokalens kreativa experimentella miljö.

Just hemkommen från London där jag varit på möte med IFA. Efter mötet passade Johanna Rösti, Natalie Lyons och jag på att ta del av London Design Festival och besökte en filtingsutställning Utställningen var i det gamla tegelhusen OXO Tower Wharf vid den populära, och fullsmockade promenaden som går utefter Themsen. Alltså mitt i Londons hotspot! Hela huset var fullt med unga designers som på lika sätt blandade nya digitala tekniker och gammalt hantverk. Pratade med några av dem, bland annat Allistair Covell, som intresserat sig för mattor och blev verkligen smittad av hans energi av att se gammalt hantverket beblandas med digitala print på många olika sätt. Skulle inte förvåna mig om vi får läsa mer om honom i designtidningar.

Filtningsutställningen vi såg var av Yulia Badian och hade vi naturligtvis en lång pratstund även med henne. Hos henne fanns det också en energi och stor vilja av att hitta nya vägar och vad hon uttryckte väl var hennes frustration över att filtning så ofta bara visas som traditionella tomtar, sitsar, hattar etc. Förstår henne! Det är inget fel i det traditionella, men om man bara stannar kvar i det och är rädd för att testa nytt och att utvecklas stagnerar hantverket. Det blir så tydligt när det beblandas med andra tekniker och uttryck som Allistairs mattor. Alla tjänar på att utvecklas och inte vara rädd och avfärda det nya som ”dålig filt”. Tvärt om, genom att sådana som Yulia vågar ta steget och bryta kommer vi andra att pushas i en ny riktning. Filtningsvärlden är en väldigt liten och sluten grupp och vi behöver utmanas!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln