Stolt svenskt bidrag till historien

Omslaget på Katarina Ågrens bok som kom ut 1976 och förhindrade att tovning föll i glömska. Omslaget på Katarina Ågrens bok som kom ut 1976 och förhindrade att tovning föll i glömska.

Hur mycket känner vi svenska filtare till att svenskor starkt bidragit till att återuppliva hantverket och till den filning som vi har idag. Och varför är vi inte mer stolta över det? Det är frågor som jag ställt mig när jag läst texter om filtningens historia. Tänker exempelvis på boken Felt som är ett doktorsarbete av Willow G. Mullins och webbsidan Feltmaking in North America and The International Connection skriven av Patricia Spark. I båda dessa texter kan man läsa hur betydelsefull Katarina Ågrens lilla bok Tovning svar för beskriva det gamla hantverket och hindra det från att falla i glömska. Gunilla Pateau Sjöberg bok Tova är en basbok för många filtare runt om i världen för den är så heltäckande även om bilderna känns lite gamla är innehållet fortfarande starkt. Kommer ihåg hur Liz Clay berömde boken och beklagade att det nu var så svårt att få tag i engelska exemplar.

Fått låna ett exemplar av boken Tova och sett med minaögon är innehållet ingenting märkvärdigt och finishen på de saker som visas långt ifrån bra, men den beskriver tekniken och gjorde den tillgänglig för många. En viktig start! Sedan är det ju fascinerande hur mycket som helst inom hantverket sedan dess.
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln