Vad hände 2015

Mitt iPadfodral som jag gjorde i början på året och sedan varit med mig varje dag och skyddat paddan från stötar. En av de bästa sakerna jag gjorde under 2015! Mitt iPadfodral som jag gjorde i början på året och sedan varit med mig varje dag och skyddat paddan från stötar. En av de bästa sakerna jag gjorde under 2015!

Satt och tittade igenom det jag skrivit om under året. Vad hände under filtningsåret 2015? Vad har jag sett? Och vad har lärt mig? Kom fram till att året har haft olika höjdpunkter sett från allmänt, privat, allvar och humor. Om jag ser tillbaka på året utifrån filtning som helhet var det två saker som jag tänkte på. Det första var i augusti när nyhetsprogrammet Rapport hade ett inslag om hur mycket ull vi slänger varje år. Ingen nyhet för oss filtare, men när ett så känt program som Rapport ger det ju en extra skjuts. När sedan Sveriges hemslöjdskonsulenter i höstas beslutade att göra en satsning på svensk ull under 2016-2017 för att höja kunskap och intresse om materialet ser jag det som ytterligare ett steg i att något håller på att hända. Filtning är bara ett av flera hantverk med ull, men ökar intresset för ull totalt ökar det även för filtning. Speciellt i kombination med att det finns ett ökat intresse för hemslöjd.

Ser jag tillbaka på året från mitt personliga perspektiv var den stora höjdpunkten när jag bjöd hem några kollegor till en workshop på Internationella filtningsdagen. Trodde aldrig det skulle vara så roligt att dela med mig av det jag själv lärt de senaste åren och se hur de stegvis gjorde var sin blomma! Hoppas jag får möjlighet att göra det vid fler tillfällen. Personligen har också kursen på HV gett otroligt mycket för min egen utveckling. Yvonne Habbe och Veronika Skytt har båda varit suveräna lärare och gett mig en helt annan säkerhet, inte minst för att få till det där sista som gör att en produkt verkligen ser välgjord ut.

Har under året också sett två utställningar som verkligen påverkat mig. Det första var Earth Matters på Artipelag som visade en ny utveckling inom konst, design, mode utifrån ett samhällstänkande om att lämna så lite spår efter sig och hushålla med våra resurser för att skapa en hållbar utveckling. Såg exempelvis  India Flints vackra ecoprint och Claudy Jongstras filtade matta/väggbonad gjord av ull från egna får och färgade av växter från hennes egna marker vilket innebär att hon har full kontroll över processen från råvara till färdig produkt. Var där i flera timmar och förundrades över alla nya infallsvinklar och lösningar för att både göra sakerna funktionella, vackra och utifrån en minimal inverkan på vår miljön och när min man och jag åkte hem satt vi tysta i bilen under flera timmar för den hade båda gett oss så många tankar. Den andra utställningen var med Hannah Ryggen vävnader som visades på Moderna muséet i Malmö. Kan fortfarande se hennes jämna väv på insidan av näthinnan där varje tråd är naturfärgad av henne själv och förundras av hennes hantverksskicklighet, uthållighet och mod. Vilken livsgärning! Båda utställningarna har kommit att påverka mina tankar under året.

Sedan var det ju en del festliga saker som fåret Chris som man hittade bland buskarna i Australien och vars päls vägde 40,2 kilo. Nytt världsrekord! Och synen av får betandes utanför fabriken strax utanför Paris. För Network Ulla var nog det viktigaste att vi äntligen fick en Facebook grupp och därmed kunde börja bli ett ordentligt nätverk.
Ser fram emot 2016 och vad det kommer att ge! Gott nytt År!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln