Ullstyrkan är en ny grupp med kraft

Ullstykans nya hemsida. Ullstykans nya hemsida.


Sveriges hemslöjdskonsulenter har bildat en ny grupp som ska informera, utbilda och utveckla användningsområdet för svensk ull tillsammans med exempelvis producenter, spinnerier, skolor, formgivare, föreningar och organisationer. Gruppen har fått det kraftfulla namnet Ullstyrkan. Den nya gruppen kan ses som en del av hemslöjdskonsulenternas satsning på svensk ull under 2016 - 2017 för att höja kunskapen och sprida kunskap om ullens goda egenskaper. En större efterfrågan skulle också innebära att fler kunde livnära sig på vad fåren ger och finna nya vägar att sälja sina varor, så satsningen är inte bara på råvaran ull utan inkluderar hela kedjan från lamm till ullkappa. Jag vet också att den internationella filtningskongress som Hemslöjden i Landskrona och jag, som representant för International Feltmakers Association, planerar våren 2018 är en fortsättning på den satsningen. Vår tanke är just att ”Sätta svensk ull och svensk tovning på kartan”.

Nu har gruppen Ullstyrkan satt i gång sitt arbete och i helgen deltog de på Symässan i Stockholm där besökarna fick tillfälle att känna på olika typer av ull, ställa frågor om exempelvis varför ull kliar eller var det finns en kurs i spinning som just nu är en het teknik att lära sig. Man har också skapat en ny hemsida, www.ullstyrkan.se. I ett utskick från Hemslöjdskonsulenterna i Uppsala står det att nästa aktivitet gruppen ska göra är att delta på Fårfesten i Kil. Sedan planerar man ha seminarier och utökat samarbete inom Norden.

Det jag naturligtvis vill är att filtningen får en tydligare profil i hela denna satsning och inte glöms bort mitt i all stickning, spinning och kardning. Kommer att bidra så mycket jag kan till det och hoppas du som har möjlighet gör detsamma.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln