Respekt för andra

Hjärtat var svart och kom med en produkt från IKEA. Men jag gjorde det kraftigare och rött. Svängde på det för varför måste ett hjärta stå? Ville det skulle bulta. Och sedan behövde det ett leende. Hjärtat var svart och kom med en produkt från IKEA. Men jag gjorde det kraftigare och rött. Svängde på det för varför måste ett hjärta stå? Ville det skulle bulta. Och sedan behövde det ett leende.

Vill ta upp en fråga om etik och moral. Har på ganska kort tid upplevt att personer känner sig sårade och förbannade för att tekniker de lärt ut kopierats av någon annan som deras egen. Agerandet har varit både utomlands och i Sverige så det är något som berör alla och har man följt diskussioner om hur populära saker kopieras vet man att egentligen är det kopplat till allt som rör design och copyright.
 
Duktiga filtare tar ofta fram en egen design som blir deras kännetecken. De spenderar timme efter timme med att testa, göra fel, göra om och lära sig av misstagen. Några gör sedan kurser där de lär ut sina knep så att du och jag som kursdeltagare lär oss undvika fallgroparna och få ett bra resultat ganska snabbt. För en del av filtare spelar det ingen roll om kursdeltagarna sedan kopierar idéerna och säljer saker som sina egna, andra vill det inte. Oavsett vilket så kräver varje lärare i mina ögon respekt för sitt arbete och att man förvaltar kunskapen väl. Man har rättighet att ta delar, utveckla vidare och forma om det till sin egen stil, men att kopiera och kanske till och med lära ut tekniken utan referens är utan respekt och moral. Den som kopierar är för mig utan fantasi och egen känsla och även om en lärare sagt att det är ok att kopiera ska man ange vem designen är skapad av.

Etiketter: design etik

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln