Skillnad mellan träkulor och glaskulor

Till höger har jag använt en träkula och till vänster en glaskula. I mitten ser du det färdiga resultatet. Till höger har jag använt en träkula och till vänster en glaskula. I mitten ser du det färdiga resultatet.

Testat att skapa håliga former med hjälp av kulor. När jag började filta tyckte jag inte om den här strukturen. Tror det berodde på två saker, dels att det var bilder och inte i verkligheten, dels att det första jag såg var på enfärgade kragar och där tyckte jag de små groparna mystiska och lite otäcka. Har sedan dess sett saker och i verkligheten ändrat mig totalt och idag tycker jag att strukturen blir som små lekfulla korallrev.
 
Saker jag lärde mig i mitt test var att träkulor och glaskulor ger olika yta när man klipper upp och tar ur kulan. Till vänster i fotografiet ser du resultatet när jag använt en träkula och till höger en glaskula. Där jag använt träkulor blir strukturen som naveln på magen med veckade linjer som går ner mot en mittpunkt. Där jag använt en glaskula blir ytan slätare, men också plattare i botten. Kan tänka mig att det är för att glaskulan är tyngre och hårdare. En annan sak jag lärde mig var att när jag binder ihop förfilten runt kulorna ska jag använda syntetsnöre istället för bomullssnöre för de fibrerna kan lätt lossna och fastna i filten istället.
 
Förfilten jag gjorde var i fyra lager och cirka 70 cm i diameter. Det färdiga resultatet som du ser i fotografiet blev cirka 25 centimeter vilket innebär att arbetet krympte med 2/3. Skulle gärna vilja göra något riktigt stort en dag, men det innebär att om jag gör en bonad på 1,5 meter x 1 meter ska förfilten vara 4,5 meter x 3 meter! Ett projekt som tål att tänkas på innan man sätter igång!

Etiketter: idéer

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln