Hur ska filtare kunna visa på kvalitetsgaranti?

Frågan är om det kan finnas alternativ till gesäll- och mästarbrev  för att visa på kvalitet inom filtning. Frågan är om det kan finnas alternativ till gesäll- och mästarbrev för att visa på kvalitet inom filtning.

Kunder vill ha kvalitet och är villiga att betala för det. Så resonerar i alla fall jag själv när jag tittar på handgjorda saker. När jag ser något som attraherar mig och som har en unik prägel betalar jag gärna lite extra när jag ser att hantverket är bra. Och jag tror inte jag är unik.
 
När det gäller filtning är det ett problem med att de flesta kunderna inte ser skillnaden när filtningen har bra kvalitet och när den inte har det. Köparen kan inte förhålla sig till något känt prov eller certifikat. Gesällprov är ofta ett begrepp som kommer upp när jag pratar med andra om ämnet. Fast frågan är om det är rätt väg? Gesällprov bygger på att man går ett antal år som gesäll hos en mästare innan man gör sitt prov. Inom filtning finns inga mästare och absolut inga mästare som skulle ha råd att anställa någon. Även om man skulle skaffa sina egna jobb är det oerhört tufft att livnära sig på hantverket under de år som skulle krävas innan man tar gesällprovet. Jämför vi filtning med exempelvis frisöryrket är det en hel yrkeskår med etablerade skolor. Trots det är det inte många salonger som har råd att anställa utan de allra flesta som kommer ut från skolan varje år blir sina egna. När det gäller filtning blir situationen alltså lite av ”moment 22”. Utan certifiering är det svårt att höja statusen och utan höjd status är det svårt att få fler att kunna ha det som en inkomst. Frågan är dock som sagt om gesällprov är den rätta vägen? Börjat titta lite på hur man gjort inom andra branscher och yrkeskårer, t ex Räddningsverket som har kommit överens om att man ska först uppfylla vissa krav och bli anställda av dem och sedan ska man gå vissa utbildningar. Förstått att de som arbetar med timmerhus också gått samman och bestämt vissa krav och regler för att de som arbetar inom området ska kunna vara godkända av dem. I Norge och Frankrike har man en filtningsförening där medlemmarna måste lämna in prover och bli godkända innan de blir medlemmar. Detta blir en förening som automatiskt skapar två grupper av filtningsintresserade, de som får vara med och de som inte får vara med, men klart är att de höjer ribban och det i sin tur ser jag ger en säkerhet i gruppen att våga sticka ut näsan och göra gemensamma aktiviteter. Kanske kan man skapa det på annat sätt?

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln