Unik doktorandtjänst

Mary Burkett ihop med Sheila Smith (vänster) och Inge Evers (höger) på omslaget till FeltMatters i samband med Marys 90-årsdag.  Framför ser du omslaget till hennes bok The Art of Felt Makers. Mary Burkett ihop med Sheila Smith (vänster) och Inge Evers (höger) på omslaget till FeltMatters i samband med Marys 90-årsdag. Framför ser du omslaget till hennes bok The Art of Felt Makers.

University of St Andrews söker just nu kandidater till en doktorandtjänst. Uppdraget är att fortsätta Mary Burketts forskningsarbete i gamla filtningstraditioner i regionen av nuvarande Iran. Jag stannar till i tanken. När jag började filta höll jag helst allt gammalt och historiskt på en bits avstånd. Var så trött på gamla förutfattade meningar om att filtning är något hårt och kliande och ville plocka fram det moderna, graciösa. Samtidigt var jag imponerad över hur gammal tekniken är och hur den traditionella filten påverkats av de lokala förutsättningarna. Men som sagt, jag höll det gamla på avstånd.

Frågan är om jag kommit ett steg längre i min ”mognadsgrad”. Eller om jag blivit för påverkad av andra filtningsvänner? Men, nu börjar jag tycka att historiken och det gamla arvet är viktig. Det är inte för att jag absolut vill göra saker i den gamla traditionens anda för personligen vill jag gärna bryta normerna och testa nya material och tekniker. Men den historiska forskningen och sammanställningen ger mig en kunskap som gör att jag just att jag kan bryta den och samtidigt ger den hantverket legitimitet. Tovning är för många något som man sett, men som ingen egentligen tänkt på. En ”doldis” som bara funnits där och varit till hjälp för massor av människor i många olika delar av världen och nu förtjänar att bli mer uppmärksammad.
----------------------------
The Department of Social Anthropology at the University of St Andrews is offering an AHRC funded doctoral studentship for the Burkett and Beyond project. The project offers a doctoral student the unique opportunity to work with Dr Stephanie Bunn at the University of St Andrews and Dr Fiona Kerlogue at the Horniman Museum on an exceptional collection of felt textiles gathered by curator and traveller Mary Burkett in the 1960s and 1970s from the Middle East and Afghanistan and housed at the Museum. The aim is to contextualize this collection in the light of events in the subsequent 40 to 50 years. Focusing on Iranian felt textile practices, it is anticipated that a doctoral student will bring Burkett’s research up-to-date, ascertaining links between the Horniman collection and felt’s place in the cultural heritage, memories and life-worlds of people in the Iranian region today, including exploring the impact of events such as revolution and war on domestic production of these textiles. The student will be encouraged to adopt innovative methods in conjunction with their study of the collection.
The research will be both field-based and archival and involve a 12 month fieldwork period. The studentship covers fees and a stipend over 3 years. The successful candidate must hold a good degree in Social Anthropology, Iranian Studies, Textile History, Textiles or similar fields. Particularly interest in candidates with background in one or more of the following: Textile History, Ethno-history, Social Anthropology or Iranian Studies. It is anticipated that the student may have some knowledge of Persian/Farsi.
The application process is in two stages: In the first instance, you will have to apply to the University of St Andrews (http://www.st-andrews.ac.uk/admissions/pg/) as soon as possible. You should then send a letter of application, outlining your qualifications for the research, with an example of your work and a short proposal for conducting the research in Iran (before end of May 2016). The start date for the studentship is October 2016. You will have the necessary English language qualifications.
Informal enquiries can be sent to Dr Stephanie Bunn, sjb20@st-andrews.ac.uk

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln