Fransk tidning med filtning i Dagestan

En artikel om tillverkningen av "burka" i Dagestan. Artikeln var i en rysk bilaga distribuerad i den franska tidningen Figaro. En artikel om tillverkningen av "burka" i Dagestan. Artikeln var i en rysk bilaga distribuerad i den franska tidningen Figaro.

Plockade upp tidningen Figaro vid frukostbordet när jag var i Paris härom veckan. Brukar försöka läsa någon artikel eller två för att hålla språket vid liv och just den här morgonen hade tidningen en bilaga producerad av den ryska tidningen Gazetta! Kunde inte låta bli att reagera. En bilaga producerad av en rysk tidning distribuerad i en fransk så jag bläddrade och då fann jag en artikel om filtningen av den traditionella hellånga capen för traktens fåraherdar, så kallade ”burka”. Alltid kul när det är en artikel om filtning i en dagstidning, men betänksam över av signalerna den sände. Den berättade om en gammal hantverksfabrik som startade 1925 i Dagestan vid Kaspiska havet och där kvinnor arbetar för hand med att lägga ut ullen i fyra tjocka lager, tova ihop den och forma den till en färdig cape. För den som är insatt förstår man vilket stort och tungt arbete varje sådan rock innebär, men att de sedan att de säljs för 2500 rubel, dvs ca 300 kr. Missunnar inte kvinnorna i Dagestan att ha ett jobb där de enligt artikeln ändå tjänade bra, men det är just sådana artiklar som gör att det blir ännu svårare för hantverkare i vår del av världen att kunna leva på sitt hantverk.  

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln