Vilka kelgrisar!

Vitt klövsjöfår hos Christin Marcelius. Vitt klövsjöfår hos Christin Marcelius.

Härom kvällen besökte Marianne Oxelmann och jag Christin Marcelius som tillsammans med sin man har en besättning klövsjöfår på Bjäre bara någon mil hemifrån. Herretid, vilka nyfikna kelgrisar! Tur jag hade tagit på mig ett par äldre jeans som det inte var så noga med. När vi kom in i hagen kom hela flocken fram för att kolla av oss, buffa och gärna bli kliade bakom örat. När jag kliade slöt hon ögonen och slutade jag buffade hon bestämt till för att markera att jag skulle fortsätta. Påminde om hundar. Fick reda på att idag finns det någonstans kring 35-40 besättningar med klövsjöfår i Sverige med så där 10-15 djur i varje besättning vilket innebär så där 400-500 djur totalt. Inte många individer med andra ord, men rasen räknas idag inte som utrotningshotad.

Fullkomlig njutning!
Fullkomlig njutning!

När det gäller ullen var den ull jag kände på en grövre ull med långa fibrer men som med andra allmogefår är det ju skillnad mellan olika individer. Christine visade exempelvis tre årslamm i helt olika färg. Hon hade också lämnat in ull och gjort både garn, förgarn för att spinna själv, snodd och kardflor. Kardfloret hade mycket fin lyster men behöver blandas med exempelvis finull för att få en hållbar filt. Garnet hade också en riktigt fin lyster och var till min förvåning väldigt mjukt. Det skulle vara mycket festligt att testa göra en hel fäll med ullen från ett av dessa får. Lyckades man få ihop en sådan skulle det inte bara bli en fäll utan en hel ”personlighet”.

Tre klövsjölamm födda i en och samma besättning där två har samma mamma visar verkligen vilken variation det kan vara mellan olika individer.
Tre klövsjölamm födda i en och samma besättning där två har samma mamma visar verkligen vilken variation det kan vara mellan olika individer.
Etiketter: material får ull fårraser

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln