Starka, kreativa kvinnor!

Om du är i närheten av Malmö under sommaren vill jag rekommendera en utställning på Malmö Konstmuseum. Utställningen heter Oomph – Kvinnorna som satte färg på Sverige* och visar design gjord av svenska kvinnor mellan åren 1944-1964. Många saker som du kommer känna igen! Och du kommer säkert att som jag gå omkring och småle. Utställningen fick mig att inser hur jäkla framåt och kreativa dessa kvinnor var. Insikten är säkert kopplad till min egen ökade förståelse av hur svårt det egentligen är att göra riktigt bra design. Det ser ju så självklart ut! När jag ser den färdiga produkten är ju hela det tankemässiga arbetet med funktionalitet, material, produktion och sälja in idén redan klart. Ju mer jag själv arbetar med att finna mitt ”språk” och genomföra mina idéer inser jag hur svårt och hur mycket jobb det här egentligen är.

Vad jag gillar med utställningen är att den att inte bara visa upp exempel på design utan också gamla skrifter och noteringar om hur ett hem såg ut på den tiden och hur dessa kvinnor ville att ett hem skulle se ut och fungera. När jag läste texterna förflyttades jag från vår tid till deras utmaningar. Saker som vi många gånger ser som självklara eller redan har passerat var ju för dem något som nytt och på gång.

Vad är det då vi har behov av idag? Självklart har vi ett behov av att tänka mer på vår miljö och vara mer rädda om våra resurser och inom det området händer det ju glädjande en hel del, även om det ibland går långsamt och insikten är väldigt olika. Jag upplever också att vi har ett allt större behov av att känna trygghet eller finna en plats där vi känner oss trygga. Världen är orolig med terrorhot och krig, ekonomin är inte som tidigare, arbetsmarknaden är tuffare och som individ måste jag ta mer och mer ansvar för mig själv. Ibland behöver man bara få släppa allt och känna att jag få koppla av allt och slippa krav och att bevaka omvärlden. Yoga kan vara ett knep, resor ett annat. Ett varmt ombonat hem ett tredje. Ett tredje behov är små smarta lösningar som inte tar stor plats eller lång tid, men löser vardagliga problem. I städerna bor vi trängre och har inte så mycket plats. Vi reser mer och vill inte släpa. Hade varit roligt designa och filta något som kunde ha mött något av behoven.
 
*Namnet Oomph kommer från Viola Gråstens tygmönster med samma namn.

Etiketter: utställning design

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln