Tänk vad lite rost kan göra

Provet till höger var det första. Sedan blev jag ivrig och lade i lite rost.  Resultatet av det blev som ullen och sidenprovet i mitten. Provet till höger var det första. Sedan blev jag ivrig och lade i lite rost. Resultatet av det blev som ullen och sidenprovet i mitten.

Skulle gärna bli bra på växtfärgning. Växtfärgande textilier har en så fin blid färg, inte alls lika brutalt ”pang-på-rödbetan” som kemiska färger. Som en bukett ängsblommor blir det alltid en vackert vilka växtfärgade textilier man än sätter ihop och det går nästan inte att mixa fel utan. Ibland gör jag mina växtfärgningsförsök och någon gång lyckas jag, men de flesta gångerna blir det inte riktigt som jag hade tänkt mig. Som den här gången. Hittat några ”mystiska” mörkt blåsvarta bär på ett träd här i Frankrike där jag är för tillfället. Vet tyvärr inte vad de heter. Frågat några franska vänner, men utan att få klarhet. Förra året när det var värmerekord plockade jag en del torkade bär som jag testade att färga med. De gav en fin blågrå färg. I år har det inte varit lika varmt så jag tänkte att nu ska prova färga med färska bär.

Sagt och gjort, jag plockade ihop en liten påse. Kokade ihop bären till en starkt röd saft och silade av skal och kärnor. Testade sedan att färga en liten bit siden. Det blev en vacker röd-lila färg. Hade en vit ull jag också ville färga så jag tog saften som var kvar plus lite till och lade den i en större bunke. Var kanske sedan lite ivrig och tänkte att om jag lägger i lite rost får jag en djupare färg. Men icke! Istället för en röd-lila färg blev den blågrå precis som de torkade bären. Blev verkligen överraskad och tänkte att det kan bero på att ull är ett annat material. Gjorde därför ett sidenprov till ihop med ullen, men den bara bekräftade att färgen var blågrå.
 
Det jag alltså lär mig på detta är hur enormt viktigt det är att hålla ordning på innehållet när man växtfärgar. Man tänker så lätt att det är ju bara lite rost, eller ”det är ju bara” något annat. Så är det baske mig inte! Jodå, jag har läst om hur viktigt det är med att allt är rent, att grytor är emalj eller rostfritt och hur salter och mineraler i vattnet kan påverka färgerna. Det här var första gången jag upplevde det så starkt.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln