Siden och mullbär

Sidenpuppor behöver inte vara vita utan finns i flera färger. Färgen styrs av det "klister" som larven producerar samtidigt som den puppar in sig och som gör att kokongen håller ihop. Sidenpuppor behöver inte vara vita utan finns i flera färger. Färgen styrs av det "klister" som larven producerar samtidigt som den puppar in sig och som gör att kokongen håller ihop.

Området där vi bor i Frankrike har en rik textil historia. Ordet ”denim” kommer från "de Nimes" det vill säga ”från staden Nimes” som bara ligger någon mil söderut. Några mil sydöst från vårt hus fanns många fabriker där man tryckte de berömda provensalska tygerna (och några är kvar) och precis där vi bor producerade man länge stora mängder siden. Grannen nedanför vårt hus har berättat att när han var liten gick hans farmor varje år med de små sidenlarverna närmast bröstet under det att de kläcktes och när de var som minst för att vara säker på att de aldrig blev kalla. Detta var strax före andra världskriget och då hade produktionen redan dalat. Runt 1850 sysselsatte faktiskt sidenproduktionen mellan 300.000 - 350.000 personer i Frankrike och över hälften av produktionen var från vårt område!

Sidenmuséet i Saint Hippolyte du Fort.
Sidenmuséet i Saint Hippolyte du Fort.

I går besökte vi sidenmuseét i Saint Hippolyte du Fort som är ett fint litet museum med mycket information om sidentillverkning och speciellt om när man tillverkade siden i området kring Cevennerna bara ligger några mil bort. Tänkt på att åka dit ett par år, men det har bara inte blivit av.

Många hus fick en liten extra våning ovanpå de tidigare som blev ett utrymme för att odla sidenlarver och har man varit ett tag i området kan man lätt läsa stenarna och se var huset slutade innan. Strecken på bilden visar exempel där man kan se att det tidigare funnits ett fönster eller att taket tidigare slutade på den höjden.
Många hus fick en liten extra våning ovanpå de tidigare som blev ett utrymme för att odla sidenlarver och har man varit ett tag i området kan man lätt läsa stenarna och se var huset slutade innan. Strecken på bilden visar exempel där man kan se att det tidigare funnits ett fönster eller att taket tidigare slutade på den höjden.

Man tror att sidentillverkningen i Cevennerna startade redan på 800-talet, men då importerade man sidentrådar för att tillverka tyger. Vad jag inte visste innan var hur starkt kopplad möjligheten att föda upp egna sidenfjärilar är till mullbärsträd. Det först efter att det första mullbärsträdet planterades i Provence 1266 som man kunde börja föda upp fjärilar. Området runt Cevennerna hade extra bra förutsättningar för mullbären att trivas. Det i kombination med att området var fattigt och många såg det som en utmärkt möjlighet att tjäna en extra summa på kort tid gjorde att det blev en större produktion. Tiden för att odla upp sidenlarver från små ägg till färdiga puppor är bara 40 dagar och insatsen för att starta produktionen var minimal.

Glupsk sidenlarv!
Glupsk sidenlarv!

Larverna kräver fräscha mullbärsblad varje dag de vilket tar plats och i början när de är små är det inte så stor mängd, men deras vikt ökar under månaden med 10.000 och ju större de blir ju mer äter de. Grannen berättade att det var ett stort jobb att plocka mullbärbladen. Första dagarna var det enkelt för då fanns det gott om blad och man plockade på träd som var närmast. Ju längre tiden gick blev det mer ont om blad samtidigt som larverna krävde mer.

Naturligtvis fanns det även fabriker i området som både födde upp, gjorde sidentråd och producerade textilier. Vet att vår by finns ett hus som tidigare var hus för en form av sidentillverkning och åker man runt i trakten ser man fler. Tyvärr finns det ingen uppfödning kvar i Cevennerna längre, men en gammal fabrik som tillverkar strumpor som jag ska försöka besöka nästa sommar.

Uppförstorad sidenfjäril. Vilka skyddslappar!
Uppförstorad sidenfjäril. Vilka skyddslappar!
Etiketter: siden

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln