Träff för oväntade möten

Klickar på bilden kommer du till hemsidan och kan läsa mer om Hack4Heritage. Klickar på bilden kommer du till hemsidan och kan läsa mer om Hack4Heritage.

Vad kan Hemslöjden och datahackare ha ihop? Kan de verkligen ha ett utbyte av varandra? Min första tanke är att vare sig virknålar och stickor eller täljknivar och plåtsaxar går hand med programutveckling, men inser att det är ju inte de verktygen som är det intressanta utan människors kunskap. Den 14-16 oktober 2016 bjuder Digisam tillsammans med Stockholms stadsarkiv och Hemslöjd Stockholm till Hack4Heritage som är ett kreativt event (och hack!) som fokuserar på öppna kulturarvsdata och öppna kulturarvsresurser med syfte att just skapa nya möten mellan exempelvis programmerare, slöjdare, utvecklare, akademiker och alla andra som vill för att tillsammans ge kulturarvet ”nytt liv i form av nya kopplingar, lösningar eller kreationer.” Arrangören Digisam är ett samordningssekretariat för digitalisering, digitalt bevarande och digitalt tillgängliggörande av vårt kulturarv och en avdelning inom Riksarkivet.

Utgångspunkten för dagarna är tre teman; kod, kreation och koncept. Den som programmerar och kodar kan ge input om hur man kan använda öppen data. Den som arbetarmed kreation kan låta sig inspireras av saker som finns i det digitala kulturarvet och därefter skapa något fritt i fysisk form helt utanför datorn. Den som arbetar med koncept kan arbeta med att hitta idéer på hur man kan binda ihop och presentera olika källor som exempelvis att göra en berättelse, skapa en idé för e-learning eller kanske ett spel?

Digitaliseringen kan ju aldrig ersätta de fysiska objekten eller hur man gör något rent handfast. Ta bara på skillnaden på att se ett fotografi av en tavla eller att stå framför själva tavlan och urskilja de mänskliga spåren i penseldragen. Glömmer aldrig när jag var på ett museum i Göteborg och såg ett tydligt tumavtryck på en lerkruka från antiken. Den hissnande känslan att en person som levde för över 2000 år hade sedan lämnat ett så tydligt och personligt avtryck. Men de fysiska tingen kan ju inte skickas runt och göras tillgängliga för alla så i det fallet har digitaliseringen av vårt kulturarv stor betydelse för spridningen och bevarandet och med tanke på den stora mängden är det sättet framåt.

Tycker initiativet både är intressant och svårt samtidigt. Här finns nya möjligheter, men fältetär så fritt och brett att jag har svårt att få igång tankarna och fantasin. För mig hade det varit bra att ha fått exempel på saker som någon tänkt eller gjort innan. Varit i kontakta med några som planerar att delta och det vore spännande att höra mer vilka nya idéer och lösningar som kommer fram. För det är just i möten mellan människor som nya tankar föds och kommer vidare.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln