Vera Frederiksen Zhotkevich skriver om KreaTov 2016 och hopp om framtiden

Hopp och beundran. (Foto: Anneli Richardsson)
Hopp och beundran. (Foto: Anneli Richardsson)
Stort tack till Anso Norling som gjorde KreaTov 2016 möjligt! (Foto: Anneli Richardsson) Stort tack till Anso Norling som gjorde KreaTov 2016 möjligt! (Foto: Anneli Richardsson)
Först vill jag hjärtligt tacka alla organisatörer och deltagare som gjorde detta underbara event möjligt! Det var en ära att föreläsa och undervisa på KreaTov utan att någonsin tidigare ha deltagit i symposium. Aldrig blivit av tidigare åren, men nu äntligen! Flera intressanta och lärorika möten, trevliga och viktiga samtal, en viktig lärarerfarenhet, underbara människor, fint väder och mycket ull. Vad mer kan man önska sig?

Under min föreläsning uppmanade jag alla att arbeta och gå in för höjningen av ullens och tovningens status, för upplysning och allmänbildning om ullen och filten och för allmän förbättrad fiberkännedom. Vi hade en liten diskussion som väckte flera tankar hos mig och förhoppningsvis hos andra deltagare. Besöket hos bland annat ulltvätteriet dagen efter där vi mötte Hans och Jenny med deras fantastiska engagemang gav mig ytterligare synpunkter och reflektioner. Här är några av mina tankar efter KreaTov.
Besök på Gotlands ulltvätteri. (Foto: Anneli Richardsson)
Besök på Gotlands ulltvätteri. (Foto: Anneli Richardsson)

Hela bilden ser lite dystert ut när det gäller kontakter mellan konsthantverkare, råvaroproducenter och konsumenter. Men om tillräckligt många vill satsa finns hopp om att läget kan förändras. Intresset för kvalitetsvaror med kontrollerade produktionskedjor växer, först och främst i de större städerna och bland bättre bemedlade, men även på andra håll i landet. Om vi som arbetar med hantverket eller ullförädling kan hitta ett gemensamt språk med de som har råvaran och de som vill slutprodukterna!

Jag tänker efterlysa lite ”kundvänlighet” hos våra lokala blekingska fårägare och berätta för dem vad vi vill ha, vilken ull och varför, redan den 3 september på Blekinge Fiberfestival. Jag fick inbjudan att föreläsa för dem medan vi var på KreaTov och har självklart tackat ”Ja”! Det är två kvinnor med mycket engagemang som står bakom evenemanget, de har båda alpackor och gör en hel del för att sprida ullkunskaper. Festivalen kommer dessutom att ske i ett mycket litet samhälle så bättre plats för att nå fårbönder är nog svårt att hitta! Jag återkommer gärna med en berättelse om hur festivalen gick om så önskas (Red anm: Får du gärna.). Festivalen finns på Facebook, kolla efter Blekinge Fiberfestival.

Besök på Erik Torstenssons utställning Dr. TexLers Skörhetsinstitut. (Foto: Anneli Richardsson)
Besök på Erik Torstenssons utställning Dr. TexLers Skörhetsinstitut. (Foto: Anneli Richardsson)

Min andra tanke är en satsning på kvalité inom hantverket. Att förena skaparglädjen och lusten med ändamålsenliga kvalitetsbegrepp och göra bra filt för kläder och inredning så att ingen konsument blir besviken på tovade produkter. Att använda varje tillfälle för fortbildning och inte låta sin hantverksmässiga utveckling att stagnera. Att hitta sitt eget uttrycksspråk igenom behärskning av materialet och igenom att lyssna till materialet. Att våga prova och lära sig av misstag är mycket viktigt för den konstnärliga utvecklingen och jag vill uppmana alla som arbetar med filt, spelar ingen roll om detta sker på hobbynivå eller professionellt, att vara öppna för kunskapsutbyte och utveckling och se detta som en viktig del i förbättringen av ullens roll som textilfiber i dagens samhälle. Därför är det mycket viktigt med bra kommunikation, kontakter och diskussioner där man kan höra olika synvinklar och tankar samt använda sig av mer eller mindre samma begrepp. Låt oss höras oftare!

Glad Erik experimenterar experimenterar och testar nya kombinationer. (Foto: Anneli Richardsson)
Glad Erik experimenterar experimenterar och testar nya kombinationer. (Foto: Anneli Richardsson)

Vi hade det mycket trevligt under kursen och jag är mycket imponerad över hur kompetenta deltagare jag hade! Det var underbart att få arbeta med er och jag fick en mycket bra undervisningserfarenhet i och med att vi hade ganska kort tid på oss. Trots detta har de flesta kommit rätt långt med sina respektive projekt (även om en och annan har varit uppe inpå småtimmarna :) ). Några överraskningar blev det också! Varför betedde sig den bruna ullen som kombinerades med det blåa tyget på detta viset? Vi skulle göra ett prov (slår huvudet i bordet :) ) Jag hoppas att ni njöt lika mycket som jag av att vara där och att ni har fått både inspiration och nya kunskaper.

Lise-Lotte Norrman i full gång med utlägg. (Foto: Anneli Richardsson)
Lise-Lotte Norrman i full gång med utlägg. (Foto: Anneli Richardsson)

En sak som jag känner att jag har inte lyckats att förmedla fullständigt under kursen (som hette Kläddesign för filt) var just detta med design, vi fastnade i de tekniska momenten lite för mycket. Självklart går det inte att berätta om alla sätt att ”designa kläder” (eller objekt för den delen) i ett blogginlägg, men jag vill säga några viktiga saker. Det kan vara ödesdigert för designprocessen att inspireras från andra som arbetar i samma område eller med samma material. Leta ständigt efter inspirationskällor, sug åt dig intryck från allt som omger dig i verkligheten eller i fantasin, bearbeta det och försök att formulera ditt eget budskap med ditt eget innehåll – då har du den ”röda tråden”. Om du sedan väljer att omvandla ”tråden” till ett klädesplagg, inredningsobjekt, skulptur eller ett konstobjekt är prio två. Tillskärning, modell, framställningsteknik, dekoration och antal knappar på ett klädesplagg är inte design, det är tekniska (men också mycket viktiga!) detaljer. Design är kombination funktion+idé som i sin komplexitet ger en helhetsupplevelse med både praktiska och estetiska värden där ingen av komponenterna är varandra överlägsen. Det sista vill säga att även de vackraste klänningarna känns bättre om de är bekväma, eller hur?
Hoppas att alla objekten blir färdiga och vi får se dem på ett eller annat sätt.

Gunilla Östbom (andra från höger) lär ut teknik för att skapa intressanta strukturer. (Foto: Anneli Richardsson)
Gunilla Östbom (andra från höger) lär ut teknik för att skapa intressanta strukturer. (Foto: Anneli Richardsson)

Som resumé för min upplevelser och tankar från KreaTov passar nog ordet ”hopp” bäst. Jag hoppas på att det blir fler tillfällen, på Gotland eller på andra ställen. Jag hoppas på att ullen och tovningen får ta den plats de förtjänar både som textilmaterial och som konstform. Jag hoppas på att det finns energi och vilja som kan låta mina (och många andras förhoppningar) bli verklighet.
 
Ha en fortsätt bra sommar, ser fram emot fler möten och utbyten!
Vera Frederiksen Zhotkevich, v-design.se

En intresserad publik lyssnar till Vera Frederiksen Zhotkevich föreläsning. (Foto: Ann-Marie Held)
En intresserad publik lyssnar till Vera Frederiksen Zhotkevich föreläsning. (Foto: Ann-Marie Held)
Etiketter: kreatov kvalitet

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln