För skönhetens skull

Signe Bonnesens textiltryck på Northmodern. Signe Bonnesens textiltryck på Northmodern.

Har i helgen spanat in ny inredningsdesign på utställningen Northmodern i Köpenhamn. Utställningen som är koncentrerad på nordisk, främst dansk, design har funnits några år och visar mindre företag och unga designerns som vill växa och komma ut. Såg många snygga saker och man märker tydligt hur återanvändning, ekologiskt tänkande och genuint hantverk blir mer och mer i centrum även om stilen fortfarande är nordisk minimalistisk med ljusa färger och rena linjer. Jag tycker mig också ana en trend i att man ska möblera mer med växter där växterna inte är dekoration utan del av själva inredningen, t ex att växterna hänger ner från taket eller det finns plats för växter i rumsavskiljare.

Exempel på hur växter är del i inredningen.
Exempel på hur växter är del i inredningen.

En reflektion jag tog med mig var att jag sällan träffat så många trevliga representanter och försäljare som tog sig tid och förklarade sin filosofi, sina tankar och sin bakgrund. Här var det inte hårt säljsnack utan produkterna var resultatet av en viss teknik, vilja och tankar. Pratade bland annat med danska Signe Bonnesen som gör vackra textillöpare med växttryck. Tygen hon tryckte på var av olika material som alcantara, siden, ull och viskos. Växterna hon använde var oftast torkade och inte bara blommor och blad utan även exempelvis stjälkar, grenar och barr. Resultatet gav vackra ett tryck där växten syntes antingen som siluett eller avtryck och hon sålde dem antingen som bonader eller kudde. Pratade också med en utställare som hade en del filtade produkter. Ullen i produkterna kom från Australien och filtades i Peru. Samtidigt som jag naturligtvis reagerar över att både ullen och varorna transporteras så långt när vi slänger flera ton ull i Sverige förstår jag att det är det enda sättet de kan göra för att hålla prisnivån.
 
Det som slog mig var hur alla verkligen kämpade för sin design och sin idé. Bara det att vara med på utställningen innebar att man gjort en satsning och investerat en betydande summa för att synas och göra nya kontakter, men när vi var där var det inte många besökande och jag hoppas verkligen att det hade varit fler besökare dagarna innan. Kommentaren ”Det tar väl bara ett år så finns vår design på Ikea” visar också hur medveten man är om risken att bli kopierad eller att man tar idén och gör något liknande för eget bruk hemma för även om kvalitén inte blir lika hög tycker man det räcker för sitt personliga bruk. Och här tror jag inte någon av oss är änglar. Vem har inte någon gång tänkt att en sådan tröja skulle jag vilja sticka? Eller, vad mycket snygga saker de har på Ikea till ett bra pris.

Det spelar ingen roll om man är hantverkare eller ren designer, enskild person eller mindre företag. Grunden till varför man arbetar med det man gör är en inre drivkraft om att bidra världen med något vackert, även om pengar och beröm naturligtvis finns där också. Varför skulle man annars utsätta sig för kommentarer från sådana som inte gillar stilen, riskera att bli kopierad och ändå lägga ner all denna energi och alla dessa timmar? När jag kom hem tittade jag på en de saker jag filtat och som vi har hemma och tänkte ”Vilken vackert hem vi har! Så glad över mina tovade kuddar, sitsar och sjalar för de är verkligen fräcka!” En dag kommer också andra se hur modernt filtning är och att det är ett värdefullt hantverk även om ull är en ganska billig råvara. Se bara på användningen av cement, från källarmaterial till high fashion.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln