Evas erfarenhet av Fionas Duthies onlinekurser

Eva Helgesson utanför sin ateljé i Vejbystrand. Eva Helgesson utanför sin ateljé i Vejbystrand.

Hur är det att lära sig tovning online? Fungerar det verkligen? Måste man inte ha en lärare bredvid som kan visa och hjälpa till när man får problem? Eva Helgesson är bosatt i den gamla badorten Vejbystrand på Bjärehalvön i Skåne. När Eva fann tovning för sex år sedan blev Fiona Duthies onlinekurser aktuella när det inte fanns så många andra kurser i närheten. Träffade Eva häromdagen och passade på att fråga om hennes erfarenheter.

Eva visar några av proverna hon gjorde under onlinekurserna.
Eva visar några av proverna hon gjorde under onlinekurserna.

Hur kommer det sig att du anmälde dig till Fionas Duthies onlinekurser?
- Jag anmälde mig till den första internetbaserade kursen på vinst och förlust i hopp om att få inspiration, lära mig mer och lära något nytt. Det mesta jag kunde hade jag lärt mig själv och då kände jag mig rätt ensam om mitt tovningsintresse. Jag anmälde mig på vinst och förlust och i och med det satte jag ingen bedömning i att kursen var online utan den största risken jag såg var att min betalning skulle försvinna i cyberrymden. Jag var ändå beredd att chansa då alternativen inte är så många utanför storstäderna. 
 

Vad uppskattade du mest? Fanns det saker du tyckte var sämre?
- Det var främst två saker jag uppskattade. Det första var det pedagogiska materialet med både textbeskrivningar och bild och videomaterial som gjorde att jag kunde följa och förstå trots att kursen var på engelska. Till kursen Surface Design fanns det också möjligheten att beställa ett material kit med lagom mängd av allehanda material för uppgifterna som jag hämtade ut hos närmsta postombud. Det andra var den avslappnade takten i skapandet. Jag var beredd på att inte lära mig lika mycket som på en vanlig kurs men tyckte det blev tvärtom. När jag deltagit i workshops IRL har det ibland varit stressigt att hinna med min uppgift samtidigt som jag velat se vad kurskamraterna höll på med och ta del av kursledarens svar på frågor. Det har känts som att jag hela tiden missat antingen det ena eller andra. På internetkursen gjorde jag mina uppgifter i lugn och ro, lade ut bilder och eventuella frågor i det virtuella klassrummet för att få kommentarer av Fiona och klasskamraterna. Det var hela tiden en generös och uppmuntrande stämning och särskilt kul med deltagare från hela världen. Dessutom kunde jag i lugn och ro ta del av andras alster och deras frågor och feedback. Flera av frågorna hade jag inte ens haft vett på att ställa.
 

- Jag lärde mig många tekniker för att skapa intressanta och användbara strukturer på kursen Surface Design, säger Eva. - Jag lärde mig många tekniker för att skapa intressanta och användbara strukturer på kursen Surface Design, säger Eva.

Hur lade du upp dina praktiska övningar? Gjorde du några egna rutiner?
- Eftersom jag jobbar i veckorna försökte jag vika helgerna under de aktuella kursveckorna och med de lockande uppgifterna behövde jag inte anstränga mig för att hinna. Tillgången till "klassrummet" och möjligheten till feedback under en längre period än när uppgifterna presenteras gjorde att det inte var någon stress att hinna med. Fionas instruktioner har jag sparat ner på datorn och återvänder till när minnet behöver friskas upp. 
 

På vilket sätt tycker du att kurserna hjälpt dig?
- Första kursen jag gick var Surface Design, fyllde sedan på med Felting Bags och avslutade med Composition for Feltmakers bara för att få mer. Ska jag rangordna kurserna placerar jag nog min behållning i samma ordning. Det är inte för att jag tröttnat eller blivit färdiglärd, men kursen Surface design var så mycket "hands on" och jag lärde mig verkligen mycket. På väskkursen lärde jag mig ett bra sätt att göra väskor som jag också använder när jag gör handledsvärmare och annat med mallar. Kompositionskursen var mer teoretisk och gav mer aha-upplevelser och förståelse än handlag. I den kursen gjorde det engelska språket ibland att det blev lite svårare i och med att jag behövde översätta begrepp som jag knappt kan på svenska. Förutom tekniker och kunskaper i den skapande processen har jag under kurserna också fått förståelse i materialkunskap och tovningens grunder som är användbara i alla tovningssammanhang.
 

Eva har alltid en öppen dörr för alla intresserade för även om onlinekurserna har gett mycket ger mötet med människor ett annat utbyte. Eva har alltid en öppen dörr för alla intresserade för även om onlinekurserna har gett mycket ger mötet med människor ett annat utbyte.

- Kvar från kurserna har jag mängder av provbitar och bara ännu mer tovningslust. Fast jag vill också säga det att även om jag gillar online kurser vill jag aldrig vara utan workshops med andra. Det ger ett annat utbyte och goda vänner!

Länk till Fionas kurser har du här.

Etiketter: kurser online-kurs

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln