Djupdykning i fiber

Lena Köster och Allan Valler studerar kvalitet och struktur på olika ulltyper innan kursstart. Lena Köster och Allan Valler studerar kvalitet och struktur på olika ulltyper innan kursstart.

Kom hem lycklig, men helt slut, i söndags kväll. Var på en tvådagars kurs i Ullkunskap med Lena Köster och Allan Valler i helgen som anordnades av Hemslöjden i Landskrona. Om det kommer upp ett tillfälle att gå kurs med dem nära dig och du vill lära dig mer om ull som grundmaterial– anmäl dig på studs! Vilka kunskapsgruvor! Även om jag redan haft en fin genomgång av olika ulltyper när jag började på Handarbetes vänners tovningskurs, så var detta en ren 100 meters fri djupdykning ner i fibreras värld. Vi tittade på olika av strån - bottenull, täckull, märghår och dödhår - och lärde oss känna igen ullen på våra vanligaste svenska fårraser. Vi lärde oss hur fibrerna växer på fårfostren och hur de olika typerna av fibrer kan utvecklas olika på olika fårarter. Vi lärde oss lite om svensk fåravel och praktiskt testa att piska och sortera ull. Och så fick vi pröva att spinna på släda! Äntligen börjar jag se att jag kan en lite om detta stora ämne
 

En lock från ett norskt pälsullsfår.
En lock från ett norskt pälsullsfår.

En intressant sak som Allan tog upp och visade var hur aveln av Gotlandsfår gjort att bottenhår och täckhår blivit mer eller mindre lika långa. Aveln har gett glansigare och lockigare skinn som är enklare att sälja, men när alla fibrer har samma längd blir de också ungefär lika tjocka och det gör dem svårare att spinna och tova. Som illustration visade han två lockar, en från gotlandsfår och en från ett norskt pälsfår. För så där 30-40 år sedan var ullen på dessa raser så gott som lika, men idag skiljer de sig. I bilden ovan ser du locken från det norska pälsullsfåret. När man drar i lockens båda ändar sträcks täckhåren, men inte bottenhårenså finns det fortfarande en tydlig lock kvar. (Just när jag tog bilden hade han släppt locken något, men du kan fortfarande se alla bottenhår som spretar på båda sidor.)

En lock från ett modernt gotlandsfår.
En lock från ett modernt gotlandsfår.

I den under bilden ser du locken från ett gotlandsfår. När Allan drar i de båda ändarna blir locken rak för här är bottenhåren och täckhåren lika långa så här har tar i toppen greppar och sträcker han alla fibrer. För gemene man är ull "bara" ull, men för oss är ull en rikedom av skillnader.

Etiketter: kurser material ull

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln