Fåraktig frihetsmarsch

Får som väntar på att få gå Sheep Drive över London Bridge. Får som väntar på att få gå Sheep Drive över London Bridge.

Jo, ibland går det får på Londons gator! En dag om året vallas de fram och tillbaka över London Bridge i London Sheep Drive. Demonstrationen, för det är det faktiskt i grunden, är över 800 år gammal och går tillbaka till medeltiden. På den tiden var London Bridge den enda bron där man kunde komma över Themsen och därmed den enda vägen att komma till staden för handel. Ville Londons ”freemen*” göra handel i stan var de tvungna att betala skatt, men skatten dem gav också rätten att själv ta med sig sina verktyg. Och det är denna rätt som fortfarande visas upp en gång om året.

Idag är sköts hela eventet av stiftelsen Wollmen’s Charitable Trust som värnar om Englands ullindustri och allt som hör fåravel och ull till. Pengarna de får in genom donationer, försäljningar och insamlingar använder de till stöd och prispengar till olika personer och företag som visar på innovation och initiativrikedom. Trots den lite löjliga utstyrseln med röda capear och fårstavar är alltså mer än bara ett kul jippo. Det jag undrar är hur fåren kände sig efter att ha gått fram och tillbaka över London Bridge en hel dag.

*Förstått att den exakta definitionen av ”freemen” kunde variera något mellan olika delar av England, men de var en klass av fria personer (ej slavar) som inte tillhörde vare sig kyrkan eller adeln..

Etiketter: får

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln