Europeisk kvalitetsförening för ull

Omslaget till boken Wools of Europe som togs fram i samband med utställningen med samma namn. Utställningen visade ull från lokala får från 27 länder i Europa. Omslaget till boken Wools of Europe som togs fram i samband med utställningen med samma namn. Utställningen visade ull från lokala får från 27 länder i Europa.

Atélier Laines d’Europe är en europeisk förening för att utveckla samarbetet mellan personer som vill bevara och utveckla verksamhet för lokal ull. Föreningen startade 1989 och har sitt kontor i franska alperna. Medlemmarna består av uppfödare, småföretagare, hantverkare, konstnärer och museum i många olika europeiska länder med det gemensamt att alla vill stå för kvalitet och att bevara olika gamla fårraser i hela Europa. Vet att i Frankrike har föreningen ett mycket gott anseende byggt på att de verkligen arbetar med kvalitet och gör ett riktigt ”hästjobb” för att få fler att samarbeta och skapa olika projekt. Man ger också ut en tidning som kommer ut ett par gånger om året. Tyvärr är det mesta på franska och jag tror att det är en av orsakerna till att den inte fått ännu större spridning i t ex Sverige. Deras webbsida finns både på franska och engelska, men den franska sidan är mycket mer uppdaterad och har mer innehåll än den engelska.

Tillsammans med italienska Consorzio Biella the Wool company öppnade föreningen 2010 utställningen Wools of Europe som visade och berättade om ungefär 100 olika fårraser från 27 olika länder i Europa. Från Sverige hade man med jämtlandsfår med kontakterna UllFORuM, Viktoria Månström och Ulleri samt gotlandsfår med kontakterna Ateljé Guldtackan och svenska föreningen för gotlandsfår. Utställningen visades först i i Rambuillet strax utanför Paris, för att sedan vandra vidare till Gap mellan franska Rivieran och franska alperna och därefter Miagliano i Italien. Ihop med utställningen gav man även ut en bok med samma namn. Det är bok som jag plockat fram många gånger när jag velat få reda på lite mer om en specifik ras. Boken är på både engelska, franska när man skriver om svenska fårraser så finns texten även på svenska. När det är en spansk ras är det på spanska etc. Tror fortfarande boken är till salu.
 
För ett år sedan anordnade Atelier Laines d’Europe ett möte för att diskutera ullproduktionens olika steg och finna lösningar och idéer för att förbättra och öka möjligheterna i framtiden. Ungefär 150 personer kom och diskussionerna har nu resulterat i en ny bok, Scouring wool - wool scouring in Europe: urgent and ecological solutions, som släpps inom kort. Om du är intresserad kan du beställa den redan nu. Boken kostar 20 euro och frakten 14 euro. Om du inte är så intresserad av ullproduktion är det ändå en intressant förening att känna till för de arbetar verkligen seriöst och har med åren fått ett enormt stort kontaktnät. Oavsett om du kan franska eller vill läsa den engelska webbsidan, ta gärna några minuter när du har en stund över.
 

Etiketter: ull

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln