Många aktiva i Australien

Wendy Bailye har tidigare varit chefredaktör för tidningen Felt Magazine som ges ut av Artwear Publications och som enligt Wendy trycks i närmare 30.000 exemplar. Tidningen finns tillgänglig även onli Wendy Bailye har tidigare varit chefredaktör för tidningen Felt Magazine som ges ut av Artwear Publications och som enligt Wendy trycks i närmare 30.000 exemplar. Tidningen finns tillgänglig även onli

Idag hade jag ett spännande Skype samtal med Wendy Bailye i Australien. Hon satt i 28 graders värme och klockan var över midnatt medan jag såg snön vina utanför fönstret strax före lunch.

Wendy bor i Brisbane och är International Feltmakers (IFA) koordinator för Australasia, dvs Australien och Asien. Vi diskuterade hur filtningsaktiviteter är organiserade i Australien och hur vi ska arbeta för att utbyta information. När Wendy berättade om deras aktiviteter förstod jag att på grund av de stora avstånden har det format sig så att det inte finns någon landsomfattande förening utan aktiviteterna sker inom regionala grupper i respektive delstat. Förstod också att det är ganska stor skillnad mellan delstaterna. I Western Australia fanns det tre olika grupper, medan det inte finns någon alls i andra delar.

Kommer det en filtare från något annat land för att hålla kurser kontaktar olika personer varandra och lyssnar om det är fler som har intresse för att på det sättet dela på reskostnader och göra det mer intressant för läraren att komma. Flera av dem har träffats under åren och på det sättet bildat ett eget nätverk. Alltså ingen formell struktur utan allt arbete baseras på människor och nätverk.

Sedan ställde jag den intressanta frågan: Hur många aktiva filtare tror du det finns i Australien? Med det avsåg jag att personen håller på regelbundet, men behöver inte vara professionell. Wendy svarar hon att hon tror att det finns nog cirka 1000 filtare runt om i landet. Herretid tänkte jag! Med tanke på att de är drygt 23 miljoner innevånare blir det enorm många per capita. Vi i Sverige är 9 miljoner och jag skulle uppskatta att vi är ungefär 200-300 aktiva. Räknar vi högt med 300 och multiplicerar det med 2,5 blir det ändå inte mer än 750 personer.

Orsaken till att det finns så många filtare är naturligtvis för att de har så många får och då framför allt merino. Klart att har man nära tillgång till en så lättfiltad och elegant ull, kanske till och med bara runt knuten, ökar ju intresset för vad man kan göra med den. Måste ändå säga att jag blev förvånad!

Etiketter: australien

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln