Utbildningsvecka i Skottland

Hade tillfället att i år vara med på IFAs årliga koordinatorsmöte när alla lokala koordinatorer, som håller i lokala tovningsaktiviteter runt om i England, träffas för att komma överens om gemensamma riktlinjer och utbyta erfarenheter. Alltid trevligt att träffa människor som man har kontakt med via mejl och när man får sådant tillfälle att prata blir det också att man får reda på fler saker. Denna gång fick jag exempelvis reda på innehållet i den sommarskola som anordnas i Dublane, Skottland, mellan den 31 juli och 4 augusti 2017. Vet att jag nämnt om veckan tidigare, men då var innehållet oklart och tyvärr har de ingen hemsida.

Innehållet är inte inriktad på ren tovning utan kurserna har basen i filt, men också vinklat mot formgivning, andra textila metoder för att komplettera tovningen och kreativitet. Det finns även en kurs i korgbindning med en professionell toverska så tovningen kommer in fast på ett annat plan. Jag tycker ett sådant upplägg bara är positivt för risken med att man går på en workshop för att lära sig en viss teknik, vilket ju är ganska vanligt, gör att man snävar in sig. Dessa kurserna öppnar upp den egna fantasin och en bredare plattform.
Som helhet är veckan indelad i tre delar där man kan plocka en, två eller tre kurser.

 • Måndag – tisdag finns det ett val av tvådagarskurser.
 • Onsdag är det ett urval av endagskurser.
 • Torsdag – fredag kan du välja mellan antingen en tvådagarskurs eller två endagskurser.

 
Kurerna man kan välja mellan är:
Måndag 31-juli – tisdag 1 augusti

 • ”Art for Textiles” med Ewa Kuniczak: Kurs i formgivning och att testa fler textila metoder än tovning för att skapa textil konst.
 • ”Memory Basket” med Anna Turnbull: Kursen utgår från att du ska tänka på en plats, person eller annat och utifrån det minnas på vilka saker som du kopplar till detta. Sakerna ska du sedan visualisera i filt för att skapa en ”minneskorg”.
 • ”Eco Dying” med Liz Gaffney: Du testar att ekoprinta olika växter på filtad ull.

 
Onsdag 2 augusti

 • ”Creating a Visual Diary” med Ewa Kuniczak: Hur tar du vara på dina idéer och visualiserar för att samla dem i en anteckningsbok? Du får tips på hur du med hjälp av skisser och fotografier kan ta till vara och spara dina idéer så att du kan gå tillbaka och använda i framtiden.
 • ”Baskets in Miniature” med Anna Turnbull: Du får lära dig traditionell korgbindning och gör en miniatyrkorg.
 • ”Photography for Textiles” med Ben Mitchell: Ta närbilder, med och/eller utan blixt, av föremål från exempelvis naturen. Utforska formerna, texturen och färgerna och fundera på hur du kan använda det i din filtning. Förmiddagen ägnas att finna intressanta objekt i närområdet och på eftermiddagen experimenterar du.

 
Torsdag 3 augusti – fredag 4 augusti

 • ”Felt a project” med Ewa Kuniczak: Ta med en idé du har för att omvandla och förverkliga det i filt med kursledaren som stöd. Idén kanske du har med dig redan innan eller så kan du ha fått den på någon av veckans tidigare kurser.
 • ”Raised Felt Techniques” med Christine Sinclair: Tekniker för att med hjälp av motstånd i plast bygga tredimensionella strukturer i filt.
 • ”Mixed Media Felting” med Bun Mitchell: Blanda filtning med tryckteknik. Först gör du egna tryckblock med hjälp av överblivna filtrester och annat material. Sedan testar du att exempelvis trycka med färdiga block, lägga lager av olika tryck på varandra och även addera ytterligare material så som vax och klister.
 • ”Felt like an artist” med Ann Ross: Pröva att måla som en konstnär med hjälp av fibrer. Du blandar färger och bygger upp tavlan både med nålfiltnings- och rullteknik.

 
Avgifterna för medemmar i IFA är £ 70 för en endags workshop och £ 140 för en tvådagars, vilken inkluderar kostnaden för basmaterialet. Anmälningsavgiften är £ 70, vilken inte är återbetalningsbar. Resa, kost och logi betalar du själv. Sista anmälningsdag är 1 juli 2017.

Om du är intresserad av att veta mer kan du kontakta Ann Ross, annrossfelt@googlemail.com eller Ewa Kuniczak på ewa@feltheadtotoe.co.uk.

Etiketter: kurser ifa

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln