Nytt kostym- och modecenter i Stockholm

Alicia Vikanders klänning från röda mattan och Greta Garbos kostym från Gösta berlings saga. Två av våra mest berömda skådespelerskor från vita duken. En skillnad är Greta Garbo vägrade beträda den rö Alicia Vikanders klänning från röda mattan och Greta Garbos kostym från Gösta berlings saga. Två av våra mest berömda skådespelerskor från vita duken. En skillnad är Greta Garbo vägrade beträda den rö

Stockholm Costume & Fashion Institute, SCFI, är ett nytt center med ambitionen att fungera som brygga mellan modeindustrin och institutioner inom teater och film. Grunden ligger i en vilja om att bevara och visa kostymer från olika uppsättningar, synliggöra trender förr och idag och skapa möten och diskussioner som kan göra att vår svenska modeindustri kan fortsätta vara intressant. SCFI ligger i gamla industrilokaler på Hallvägen i Slakthusområdet vid sidan om Globen i Stockholm. . Tror att det här efter hand kan bli ett riktigt intressant ställe för alla som är där brinner verkligen för uppgiften. Just nu kanske de har lite småsaker som inte fungerar helt optimalt, men det handlar bara om att få mer erfarenhet och vana. .

Var i torsdags där och för att deras första utställning, där man visar ett antal kostymer från film och teater ihop med kläder från dagens svenska mode, och lyssna på en paneldiskussion med Susanne Ljung och Lotta Lewenhaupt under temat Om mode och film. Min rekommendation är att du som jag går en guidad visning för när vi gick runt hade många flera intressanta frågor och kommentarer och vår guide berättade flera saker som inte stod på någon informationstavla. Jag visste exempelvis inte att Roland Hjort som grundade märket Whyred är barnbarn konstnären Sven X:et Erixsson och att märket är en annan skrivning på X:ets fråga ”Why read?”

Paneldebatten med Susanne Ljung och Lotta Lewenhaupt var intressant. Både Susanne och Lotta är ju oerhört kunniga. Susanne är för övrigt en person som jag beundrar för hennes fina känsla att plocka upp detaljer som är lätta att förbise, men när man gräver sig ner i ämnet visar sig ha en egen historia. Ett litet minus var att det märktes att vare sig Susanne eller Lotta kände sig bekväma med hur man lagt upp upplägget om hur filmen har påverkat modet. Istället för en levande diskussion blev det lite mycket fråga – svar där moderatorn Louise Wallenberg ställde frågorna och ibland också svarade om Susanne och Lotta inte var säkra. Grundar sig säkert på en viss ovana och nervositet så förhoppningsvis kommer man att bli bättre och bättre för man kommer helt klart att få dit många fler intressanta personer under våren.
Mer information om centret finner du på www.scfi.se

Etiketter: mode

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln