Konferens om vikingafår - registrering har öppnat

I förra veckan öppnade registreringen till årets North Atlantic Native Sheep and Wool Conference som startar den 12 oktober och avslutas den 15 oktober 2017. Det är en lite annorlunda konferens som är koncentrerad på bevarandet av gamla vikingaraser för att främja, uppmuntra och skydda raserna. Konferensen reser runt i nordatlantiska länder där varje plats fokuserar på sin ras och i år är den på Isle of Man som fokuserar på sitt Loaghtan får. Vet att våra nordiska fårraser har ett annat ursprung och är äldre än exempelvis de engelska och kan tänka mig att de är starkt relaterade till vikingaraserna, men att vikingaraserna är mer orörda och har undvikit uppblandning i och med att de finns på många isolerade platser och öar.

En av grundarna är Karin Flatoy Svarstad som i sitt arbete med ull fann att flera av de ursprungsfår som finns i Norge, Shetlandsöarna, Orkney, Färöarna, Island, Yttre Hebriderna, Grönland och Isle of Man var nära utrotning. Genom att träffas och diskutera utbyter man erfarenheter och får nya tankar för att bygga vidare på sina metoder. Det gäller allt från uppfödning till hur man tar tillvara på det fåret ger.

Vet några som var på konferensen förra året, som var i Lofoten, uppskattade både miljön runt för platsen var lite exotisk och att träffa människor som inte bara var fokuserade på ull.
Intresserad av att veta mer, titta gärna på deras hemsida.

Etiketter: fårraser konferens

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln