Stolt avslut

Mitt examensarbete gjort av tovat tyg som jag sytt ihop. Mönstret för jackan hade jag anpassat till just mina mått. Utbildning ger resultat. Mitt examensarbete gjort av tovat tyg som jag sytt ihop. Mönstret för jackan hade jag anpassat till just mina mått. Utbildning ger resultat.

När jag startade med tovning för sex år sedan tänkte jag att det här var ju en lätt sak. Inga problem att bli riktigt bra på detta! Oj vad jag misstog mig! Ju mer jag testade ju mer insåg jag att det fanns mer att lära! Mina första saker var med merino som jag lade ut korsat eller använde till förfilt som jag satte ihop. Var helt novis om andra ullsorter och andra tekniker. Plockar jag fram sakerna idag ser jag att det hade klara brister. Hundöron, inte fullt filtat och ofta ett ointressant uttryck.

När en person vill bli konstnär är det självklart att hen ska gå på minst en konstskola i ett par år. Många går också flera. Man börjar med en förberedande skola så att man kan tillräckligt mycket för att arbetsproverna man skickar in ska hålla måttet så man blir antagen. Med andra ord, de kan redan mycket innan de kommer in.Att tova med ull vill jag likna med att skapa konst. Vilja material och lägga ut fibrer är som att välja teknik och material för ett konstverk. Vilken typ av uttryck vill jag ha? Vad ska jag göra? Ska jag välja bara ull eller med textil? Vilket typ av ull? Hur ska jag lägga ut materialet och i vilken ordning ska jag tova ihop det? Fibrerna är som målarfärg! Tror inte det är många som förstår vilken kunskap och erfarenhet som krävs för ett bra resultat. ”Det är ju bara att tova ihop. Det gjorde vi på dagis.” Måste säga att ibland har jag dubbla känslor för tovning på dagis för hur många går sedan vidare och förstår utmaningarna?

I helgen avslutade jag min treåriga helgutbildning hos Handarbetets Vänner på Djurgården i Stockholm. Tittar vi runt i Europa finns det inte så många ställen som har sådana utbildning så jag har verkligen varit tacksam att ha en så nära. Det har varit en av de bästa saker jag gjort för mig själv utan någon tanke på att det måste vara karriärsmässigt ”vettigt”. Allt har bara handlat om att kunna fördjupa och förbättra min teknik och kunskap i tovning. Helt enkelt ”nörda ner mig”. Lärt känna och förstå skillnaden mellan olika ullsorter. Testa olika saker och olika tekniker. Ibland har jag funderat på varför jag gjort det för alla grejer har varit utmaningar och det är inte alltid som jag blivit nöjd. Men nu när jag tänker på första helgen första året och inser hur mycket mer säker jag känner mig idag ser jag att det har gjort skillnad.

Om du är genuint intresserad av tovning rekommenderar jag verkligen att göra någon sådan här. En längre utbildning och inte bara workshops. Det ger dig en helt annan grund att stå på. Nu hade jag tur som hade möjlighet att lätt ta mig till Stockholm, men om du inte har det finns en del online-utbildningar som exempelvis Fiona Duttons. När du gjort det känner du som jag. Jag är stolt över mig själv!

Etiketter: hv utbildning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln