Ursprungligt fåraktigt

En mufflonbagge på spänn och spaning med sina fantastiska horn som ramar in ansiktet. En mufflonbagge på spänn och spaning med sina fantastiska horn som ramar in ansiktet.

Har du hört talas om mufflonfår? Visste du att det orientaliska mufflonfåret räknas som tamfårens stamfar? Och att det finns mufflonfår som till och med springer fritt i Sverige! Om du inte har det gjort det innan så känn dig inte ensam. Själv fick jag reda på det bara för någon vecka sedan och såg mig stå med öppen mun som en fågelholk. Hur kommer det sig att jag aldrig hört talas om den rasen innan? Bara inse att man har mycket mer att lära.

Så vad är nu denna typ av får? Tittade först i mina böcker om ull och får men där fanns inget att läsa så jag fick gå ut på nätet. Mufflonfåret räknas som ett vildfår med flera släkten underarter. Bland släkterna finns ett orientaliskt mufflonfår (Ovis orientalis orientalis) och ett europeiskt mufflonfår (Ovis orientalis musimon). Därtill finns en släktgren som räknas som ett stäppfår. Det orientaliska räknas som ett verkligt vildfår, medan det europeiska mufflonfåret, som bland annat finns på Sardinien och Korsika, anses vara förvildade tamfår som funnits på öarna före stenåldern. Det orientaliska mufflonfåret finns i Armenien, Azerbajdzjan, Iran, Irak och västra Turkiet.

Pälsen på mufflonfåret är rödbrun och baggarna har stora horn upp till 80 cm långt. Argalifåret ska tydligen vara den största vilda rasen och de kan väga upp till 140 kilo.

Vad jag förstått är att orsaken till att ullen hos våra nordiska raser är så lättovad beror på att våra raser har mer kvar av ursprungsfåret medan ullen i de europeiska raserna successivt förändrats med mer och mer avel. Gränsdragningen mellan de olika stammarna går ungefär i Holland. Holland är ju förövrigt mer kända för sina köttfår som exempelvis texel.

Enligt wikipedia ska det finnas vilda mufflonfår i Sverige och att om du kör på ett vilt mufflonfår så gäller samma regler som när du kör på annat vilt, det vill säga du är skyldig att markera platsen och ringa polisen. Så håll ögonen extra öppna nästa gång du kör på västkusten och södra Värmland!

Etiketter: får historia fårraser

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln