Tovade masker hos både vikingar och Harrods

Titta närmare på pricken över i:et. Ser du björnmasken? Titta närmare på pricken över i:et. Ser du björnmasken?

Tidningen Grimas senaste nummer har masker som tema och en artikel med Gladys Paulus. Gladys gör masker av djur och när jag såg bilderna stannade jag till. Gladys är född i Holland men studerade konst i England där hon nu är bosatt. Maskerna hon gör används inom teatern och i annonser för exempelvis Harrods. Normalt brukar jag inte gilla masker. Tycker inte om när människor ”gömmer sig”, ”spelar” eller är bakom någon fasad utan uppskattar när jag möter människor så som de är. Bilderna med Gladys masker fick mig att omvärdera för just de gav en annan känsla.

Användningen av masker är nog lika gammal som vi människor. Genom att sätta på oss en mask har vi bytt skepnad och tagit rollen av någon annan exempelvis vid kulturella och religiösa ritualer eller vid teatern. Jultomten är väl ett typexempel på hur vi tar på oss en mask och blir en annan. I Venedig blev det mycket vanligt att ha mask både vid vardag vid fester på 1600- och 1700-talet. Staden var blomstrande, men liten. Lite ljusskygga affärer både med pengar och relationer gjorde att då kunde det vara bra att ha mask på sig när man gick omkring i stan. Traditionen lever en vecka om året då man har karneval.

Vissa masker har en långa, böjda näsan. Den masken hade ett lite speciellt syfte och användes av läkare när de gick på hembesök. Genom att lägga lavendel och andra örter i näsan ville man minska risken för att bli smittad och undvika dåliga lukter. På den tiden visste man ju inte riktigt hur sjukdomar smittades, men man hade förstått att lavendel hade en desinficerande effekt och dessutom luktade det gott.

Det är ganska naturligt att just Grima tar upp detta med masker. Namnet Grima är ett gammalt ord som stod för en sorts skärm för ansiktet och Grimas logotyp är förövrigt just teckningen av en filtad vikingamask som man fann i Hedeby och genom att läsa gamla sagor förstått att det var en björn- eller ulvmask som man använde vid ritualer. På det sättet vill man koppla samman föreningen med tovningens rötter. Du ser ansiktet när du tittar lite längre på bokstaven ”i”.

Etiketter: grima

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln