Söta drömmar

Läst en intressant undersökning om konsumenter skulle vara intresserade att använda sängkläder av ull. Uppsatsen heter Woolbed, Sweet dreams in merino och är skriven av Ingun Grimstad Klepp, Kirsi Laitala och Tone Skårdal Tobiasson. Rapporten baseras på intervjuer med både norrmän och svenskar med syftet är att se om det kan finnas en framtida marknad för just sängkläder i ull. Det som intresserar mig mest är frågorna om personernas uppfattning till att använda ull och deras tidigare vana. Det som kommer fram är att ju mer personerna är vana att ha ull i kläder och annat desto mer positiva är de att testa sängkläder i ull. Egentligen är resultatet ganska självklart. Tidigare vana och erfarenhet gör det enkelt att fortsätta i samma spår. Testa något nytt kräver mer. Föga förvånande visar undersökningen alltså att de som använt ull till exempel i sportunderställ hade en positiv inställning till att även testa sängkläder i ull.

Tycker rapporten är ett bra bevis på att om vi ska få fler att öppna ögonen för ull gäller det att möta personerna i var deras inställning är nu och successivt få dem mer intresserade. I Sverige kan vi vilja att vi tar tillvara på mer svensk ull, men med handen på hjärtat, hur många i Sverige har hört talas om finull eller ryaull? De flesta har däremot hört talas om merino: När en god vän som just köpt ett ullunderställ eller ullkavaj i merino gäller det att uppmuntra att det är bra med naturmaterial. Inte börja tjata om att ullen transporterats runt halva jorden från Australien medan vi slänger 300 ton i Sverige. När man märker att hen känner sig stärkt i sitt köp kan man ta ett steg vidare med att vidga kunskapen.

Vet av egen erfarenhet hur min nyfikenhet och entusiasm försvinner när jag försökt något nytt och andra kommenterar lite halvt spydigt om att det inte är tillräckligt. All min nyfikenhet, vilja och energi försvinner. Och jag tror inte jag är ensam om att tänka så. Uppfattningar och vanor är djupt präglade och kan ta år att ändra. Fråga den som ska sluta röka, gå ner i vikt eller sluta vara så mycket uppkopplad. Kan vi hjälpa fler att bli nyfikna på ull och använda det man känner till som merino och tweed i mer konventionella plagg öppnar vi också en dörr för att ta ett steg till.

Etiketter: ull rappport

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln