LAINAMAC driver tovningsskola i Centralmassivet

LAINAMAC är ett namn som dykt upp flera gånger när jag tittat på franska sidor om tovning och ull och jag har alltid undrat vad de arbetar med. Utbildningsverksamhet? Förening för att stödja småföretagare? Vad stod själva namnet för?

När jag var i Felletin träffade jag representanter för föreningen och fick reda på att LAINAMAC är en organisation för att stödja utvecklingen av regionens småföretagare med verksamhet inom ull. Alltifrån uppfödare till enskilda hantverkare och mindre tillverkningsindustrier. Namnet LAINAMAC kan man ungefär översätta med ”ull i Centralmassivet”. Det franska ordet för ull är ”LAINe” och MAC är en förkortning för ”MAssive Central”. LAINAMAC var en viktig drivkraft till att det biennala tovningsmötet i Felletin överhuvudtaget startade för cirka 20 år sedan.

Tovningsutställningen samband med mötet i Felletin.


Regionen Creuse, där Felletin och även orten Aubusson ligger, har en ullrik historia. Aubusson var i många hundra år ett betydande centrum för tillverkning av gobelänger och det finns fortfarande en viss verksamhet, även om den är liten. Sedan finns det egentligen inte mycket annan industri. Naturen runt omkring är fantastiskt vacker, men det är långt ifrån allt och vägen dit är slingrig. Därför flyttar folk från regionen till städer runt om i landet. De enda som finns kvar är äldre och de få personer i arbetsför ålder som servar i butiker, arbetar på skolor, driver caféer mm.

För att motverka utflyttningen har man alltså startat LAINAMAC som arbetar för att hjälpa småföretagare kring ull att utveckla sin verksamhet så de kan bo kvar och livnära sig på det. En aktivitet man är utbildning. I Felletin har det länge funnits en hantverksskola som utbildat hantverkare i trä och sten för husbygge. I den skolan har man nu också en basutbildning i ullkunskap. Den utbildningen kan man sedan bygga på med olika specialiseringar. Duktiga hantverkare håller längre workshops kan man lära sig tovning, spinning, vävning, broderi, formgivning och naturfärgning. Varje lärare har sin specialitet vilket gör att programmet får variation. Exempel på tovningslärare är Annelie Petitqueux, Elisabeth Berthon, Natalya Brashovetska, Freyja Sewell, Pierre Redon, Tata Christiane och Maria Friese. LAINAMAC har också ett samarbete med det fantastiska gobelängmuseet i Aubusson som lockar ungdomar och turister och i sin tur har kontakt med fler institutioner och skolor.

Länk till utbildningarna

Mitt intryck är att LAINAMAC arbetar seriöst och med framåtanda. Representanterna jag mötte var två yngre damer i 30-årsåldern som båda var alerta och pigga på att använda ny informationsteknik. Nu gäller det bara att hålla i och fortsätta orka. Det du och jag kan göra för att hjälpa är att sprida informationen vidare till de som är intresserade.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln