Innovationstävling till förmån för ull

Frågan var hur kan vi öka användningen av svensk ull bland företag och konsumenter? Platsen var Varbergs Campus. Syftet var att finna nya affärsmöjligheter för att utnyttja mer ull. Och de som skulle besvara frågan var 80 danska och svenska studenter som samlats för en innovationstävling arrangerad av fyra organisationer* och finansierat av EU via fonden Interreg.

Själv var jag där som ”ullexpert” ihop med bland annat Kerstin Paradis Gustafsson. Vår uppgift var att besvara studenternas frågor om ullens egenskaper, hantering av ull från klippning till det är rent och färdigkardad, vilka problem vi såg inom näringen idag mm. Märktes att ämnet intresserade dem och gläntade dörren till en värld de tidigare bara snuddat vid. För de var engagerade och frågvisa.

Först måste jag säga jag vill ge en eloge till arrangörerna som kom på att låta studenter arbeta med frågan! Involvera en ny grupp utanför de redan ullfrälsta. Några som tittar på frågan med fräscha ögon och kan ta med sig kunskapen i många år. Tävlingen började tisdag kväll och avslutades torsdag. Onsdagen var dagen då studenterna skulle finna idéer och ta reda på mer om marknaden för sin lösning. Fanns det något intresse? Vilka hinder kunde man stöta på? Sista dagen fick varje grupp presentera sitt förslag och sedan utsåg en jury med en representant från varje organisation en vinnare. Eller rättare sagt de utsåg två. Alla förslagen hade bra grund och potential, men två av dem hade en extra höjd genom att byta ut en redan existerande produkt och ersätta den med något mer hållbart.

Så vilka lösningar var det som vann? Den ena handlade om att byta ut glasull som isolering i containrar som fraktas över haven med båt. Är inte containern isolerad finns risk för att fukten förstör godset. Idag använder man som sagt isolering, men varför inte använda ull.

Den andra gruppen hade en lösning som skulle kunna ersätta plast i jordbruk till exempel plasten som läggs runt jordgubbsplantor för att förhindra ogräs. När de presenterade idéerna tänkte jag ”Javisst. Självklart, ska vi minimera plasten och ta naturmaterial”. Men de andra lösningarna var också bra. En grupp hade tanken på att byta ut isoleringen i brandkläder från bomull till ull. Ull brinner ju inte utan glöder bara. För att ta reda på mer ringde de en inköpsansvarig av brandkläder och frågade vad han tyckte om idén. Då berättar mannen att förr var alla jackor isolerade med ull, men i början av 80-talet bytte man det till bomull. Exakt varför visste han inte. Däremot vill man att alla brandmän har en ulltröja under jackan just för att ullen inte brinner. Så varför då inte byta tillbaka?

Det jag själv lärde mig av dagarna var vilken potential det finns i möten och förutsättningslösa diskussioner. Här kom en grupp studenter som aldrig träffats innan och utan mycket kunskap om ull. Drygt två dagar senare presenterar varje grupp en kreativ och bra idé. Jag hoppas verkligen juryn hjälper till så studenterna får kontakt med bra företag och att några av idéerna kommer vidare.
 

*De fyra organisationerna var Innomatch, Coompanion, Drivhuset Göteborg, Alexanderssoninstitutet och Varberg kommun.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln