Moderna historien är kort

Dump från webben Design Milk. Dump från webben Design Milk.

I går slogs jag åter av hur kort historia den ”moderna” handtovningen har. Fick senaste numret av Felt Matters som jag denna gång har temat hattar. Historien är full av filthattar. Förr hade ju hatten en verklig betydelse både för att skydda huvudet och visa status. Ullen var tacksam att forma, satt tajt på huvudet och var mjuk utan sömmar. Och fanns i de flesta länder. Så kom industrialismen. Det manuella hantverket byttes ut till maskinell tillverkning och kunskapen tynade bort. Vi ska i ärlighetens namn inte säga att det maskinella intåget bara var dåligt. Handtova hattar var farligt. Giftiga metaller, tungt arbete och hälsovådliga miljöer gjorde att många dog i förtid. Men som sagt, kunskapen tynade bort. Fast inte helt och bara för att återuppstå.

För att redigera denna text, peka här och klicka på knappen ”Redigera text”. Bilden kan du ändra eller ta bort i ”Ändra bild”. För att dra in nya block klickar du först på knappen ”Skapa innehåll” och väljer sedan vad du vill ha.

Det var 1994 som australiensiskan Polly Stirling tillsammans med japanskan Sachio Kotaka kom på att man kunde tova ihop ull med tyg. Det är alltså inte ens 25 år sedan! Och då hade inte gått 20 år sedan Katarina Ågren gav ut sin bok Tovning – Att göra filt av ull som innebar ett startskott för att åter finna basen för hantverket och sprida kunskapen igen.

Varför har det här för betydelse? För mig säger den moderna tovningens korta historia mycket om varför så många inte upptäckt hantverket än. Man lever helt enkelt kvar i förfluten tid med förutfattade bilder. Samtidigt ser jag att saker är på gång. Årets Venedigbiennal är full av textil konst. Designsajten Design Milk gör reklam för de (industri)filtade väggpanelerna från FilzFelt. Ett ökat intresse för textilkonst prestigefyllda Venedigbiennalen och reklam för filt på stajlade Milk Design gör att allmänheten börjar öppna ögonen. Märker det själv när jag visar saker jag gjort. Kommentaren blir ofta ”va fräckt!” Är fortfarande helt övertygad om att tovning kommer att komma.

Etiketter: historia

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln