Mycket textilt på Documenta 14

Verket Quipu Gut av Cecilia Vicuña som är gjort av röd kardad ull. Verket Quipu Gut av Cecilia Vicuña som är gjort av röd kardad ull.

Besökt den stora konstutställningen Documenta 14 i Kassel, Tyskland. Documenta, som är vart femte år, startade strax efter kriget som en reaktion på Hitlers förbud mot modern konst för att visa omvärlden att de tankarna inte fanns kvar. Nu räknas det som en utställning ”in front” med vad som kommer. Det jag kunde utläsa är att nationella kulturer och politiska system är på tapeten. I år är exempelvis delar av Documenta i Aten som i sin tur skickat en större del av den konst som finns på stadens moderna museum till Kassel och visas ut där. Utbytet är ett sätt att visa på det utbyte av kultur och den påverkan som sker mellan länder.

På årets Documenta 14 är också en hel del av verken gjorda i textilier. Har sett att det kommer allt mer även på andra utställningar. Vet att det finns samma tendens på Venedigbiennalen som också pågår just nu. Kanske är det så att jag tittar med vissa glasögon, men jag vet också att jag har en känsla för vad som är på gång innan det kommer i full blom. Textil i konsten kommer. Ser man historiskt sätt har alltid olja, marmor och brons dominerat. Med ny teknik och nya material kom också material och video och plast. Textilier däremot har alltid varit sett som lite ”andra hand”. Troligen för att män dominerat och för att man länge velat ha material som är mer beständigt, men det ändrades med popkonsten. Orsaken till att textilier tagit mer plats just nu kan också säkert relateras till att kvinnor tar mer och mer plats på konstscenen, även om männen fortfarande dominerar. Vad man än tycker om det så är det fler kvinnor än män som använder materialet.

Ett av verken jag såg var en enormt hög installation av röd kardad ull. 10 meter? Verket är gjort av chilenskan Cecilia Vicuña och heter Quipu Gut. På den kardade tjocka ullen finns knutar. De refererar till de peruanska trådar med knutar i olika färger landets äldre kultur hade för att hålla ordning på räkenskaper, räkna vissa händelser och annat. Knutarna berättar händelser utan bokstäver och har för henne och andra haft en poetisk innebörd. Att hon valt att färga ullen röda har säkert en grund i kuppen i Chile 1973, en händelse som påverkade Cecilia och hennes konstnärskap.

Verk av Janine Antoni.
Verk av Janine Antoni.

En annat stort verk var den stora vävstolen av Janine Antoni. Reflektion över tid och arbetets relation till pengar? Ett analogt långsamt sätt att visa konjunkturer? Hur som helst så fick jag dessa tankar och ett leende på läpparna. Aboubakar Fofana hade en installation med indigofärgade tyget från taket som en tanke på människans samklang med naturen och gav en fin poetisk känsla för alla besökare som gärna satte sig på stegen framför. Och Britta Marakatt-Labba en tio meter broderat gobeläng med berättelse om boende och leverne.

Aboubakar Fofanas indigofärgade installation.
Aboubakar Fofanas indigofärgade installation.

Detta var bara några exempel bland många och som sagt jag tror att det kommer att komma än mer under de kommande åren. Att använda textilier ger både en bred möjlighet till uttryck samtidigt som material och tekniker ofta har en stark tradition. Konstvärlden gillar när moderna verk har referenser till mänsklig historia och tidigare verk. Och när det gäller det är det få material som har en sådan bredd och lång historik. Och fortfarande sådana stora möjligheter!

Avslutningsvis två kuriosabilder som fick mig att skratta. Tro inte att allt i Kasssel är högkultur! Ena bilden visar byggnaden Fridericianum som under alla år varit hjärtat för den intellektuella konstutställningen Documenta. Den andra bilden visar shoppen mitt emot. En helt annan form av kultur!  

Den gulvita byggnaden till höger är Fridericianum som under alla år varit centrum för Documenta. Verket till vänster heter Parthenon of Books gjort av Marta Minujín.
Den gulvita byggnaden till höger är Fridericianum som under alla år varit centrum för Documenta. Verket till vänster heter Parthenon of Books gjort av Marta Minujín.
Shoppen mitt emot.
Shoppen mitt emot.
Etiketter: utställning documenta

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln