DIY är vägen

Typiskt exempel på hur jag ser hantverk och DIY. Fotot tog jag förra veckan när jag höll i kurs på Hemslöjden i Landskrona. En av damerna hade med en sjal som hon ville göra om lite.  Blev superbra. Typiskt exempel på hur jag ser hantverk och DIY. Fotot tog jag förra veckan när jag höll i kurs på Hemslöjden i Landskrona. En av damerna hade med en sjal som hon ville göra om lite. Blev superbra.

Livnära sig på hantverk är inte lätt. Calle Forsberg skrev för några år sedan en bra artikel om sina upplevelser som keramiker där han berättade om ett par som kom in, tittade på hans muggar, tyckte de var fina, men sedan reagerade över att de var så mycket dyrare än de keramiska muggarna på Ikea.

Här kommer en realitet som vi får antingen acceptera eller förneka. Dessa personer resonerar som de flesta gör! Vi kommer aldrig att övertyga en stor massa om att kostnaden för hantverk är värt pengarna! Många vet mitt i vardagens cirkus kommer saker att slitas och gå sönder, inte minst av barn som lätt råkar göra en olycka. Dessutom ska pengarna räcka till mycket och tittar man då på Ikea kan man få många användbara och snygga saker och sedan ha över till semestern.

Ett annat exempel. Jag hade behov av ett iPad fodral och gillar tova. Med hantverket löste jag ett problem och fick något mer personligt.
Ett annat exempel. Jag hade behov av ett iPad fodral och gillar tova. Med hantverket löste jag ett problem och fick något mer personligt.

Detta innebär inte att jag tycker att Ikea är att föredra framför hantverk. Absolut inte! Men, jag ser det som en illusion om att försöka övertyga en större del av befolkningen om att när de handlar heminredning och kläder ska man föredra hantverk och vara beredd att betala för det. Priset för hantverk är absolut inte för högt, men det går inte att bara klandra köpare för att se snålt. Det finns helt enkelt inte en så stor köpkrets som är beredda att betala så att alla kan livnära sig på sitt hantverk.

Nej, jag tror att det enda sättet att få hantverk att leva kvar är DIY. Kurser där man lär ut och grupper där man lär varandra och skapar saker ihop. Någon är bra på att smida, andra att sticka och en tredje att sy. Och så gör man till stor del själv det som man har behov av. På det sättet kan hantverkskunskapen i sig själv också överleva till generationer efter oss. Inte minst om fler kan skriva ner, göra video och fotografera hur de gör.

Etiketter: marknadsföra diy

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln