Internationellt textilmöte i Borås

Mingel och utbyte på ETN konferensen i Borås. Mingel och utbyte på ETN konferensen i Borås.

I helgen hade European Textile Network (ETN), som är en intresseförening för textilkonstnärer i Europa, möte i Borås. Med 120 deltagare inte bara från Europa utan från hela världen var det ett internationellt utbyte av rik erfarenhet och kunskap. För jag säger wow! Otroligt vilken yrkesskicklighet, kreativitet och hantverkskunnande många av dessa personer har.

Lii Edelkoort i talarstolen.
Lii Edelkoort i talarstolen.

En av de mest intressanta presentationerna var av Li Edelkoort som är trendanalytiker och arbetar med trender både i Paris och New York. Roligt att höra henne sammanfatta tendenserna för framtiden. Vi ullälskare är helt rätt i tiden!

Ull och att ta tillvara på lokala resurser ligger helt rätt i tiden. Intresset kommer bara att öka.
Ull och att ta tillvara på lokala resurser ligger helt rätt i tiden. Intresset kommer bara att öka.

Ull, fibrer och gamla tekniker kommer att utforskas på nytt samtidigt som vi integrerar massor av högteknologiska smarta funktioner som ger textilen en ytterligare dimension. Du som jag har säkert känt det på dig, men det ger något extra när en så betydelseful person bekräftar det. Silicon Valley möter lantgården nästgårds. I morse förstärkes också tendensen när nyheterna på TV4 berättade som att svensk ull börjar bli trendigt.

En annan av föreläsarna var Linda Fagerström som är konstkritiker och docent på Växjö Universitet. Hon gav också bekräftelse på det jag redan skrivit om att man kan se mer och mer textilier i samtidskonsten gjorda av konstnärer utan epitetet "textilkonstnärer". Hon visade på exempel från både Documenta och Venedig biennalen som jag också gjort. Det jag inte visste, och som naturligtvis hade större insikt i, var att trenden startade redan vid millenniumskiftet och sedan bara förstärkts.

Skål gjord av Harm Harms som visades på utställningen Crossover, vilket också var namnet på ETN mötet.
Skål gjord av Harm Harms som visades på utställningen Crossover, vilket också var namnet på ETN mötet.

Det jag inte kunde få bekräftelse på under helgen som var är min känsla av att tovning, vävning, stickning, broderi och annat hantverk kommer att få sin starka sida på DIY. Försökte ställa frågan, men det var nog lite som att "svära i kyrkan". Vilket jag kan förstå. Många av de som var där var ju inom eliten i sin genre. Då vill, och ska man, hålla på sin yrkesstolthet med högsta kvalitet. Men om jag ser frågan helt krasst tror jag att när stickning, vävning, broderi kommer tillbaka i modebilden vill många att själva ta tillvara på saker och fixa "good enough". För det blir mycket billigare.

Som jag sagt många gånger innan är jag säker på att tovning kommer, blir del av tendensen. Vi som redan hantverket kan göra vår största insats genom att lära fler.

Johanna Rösti, President of International Feltmakers, berättar och informerar om föreningen.
Johanna Rösti, President of International Feltmakers, berättar och informerar om föreningen.
Etiketter: ecomode mode konferens etn

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln