Har sett den berömda svanen!

Ska du till London innan 14 januari 2018? I så fall gå till British museum och se utställningen om skyterna (eng. scynthians) vilket var ett nomadfolk som levde i södra Sibirien 700 - 300 F Kr. Troligen har du som jag aldrig hört talas om det här gamla folkslaget, men det var skyter som gjorde de berömda tovade svanarna i Pazyryk. Och du kan se en av dem där!

Folkslaget skyter var länge bortglömt, men så i början av 1700-talet fann man några gravar. Gravarna innehöll mumifierade kroppar, dyrbara guldspänningen, frusen mat och en hel del annat som folket tyckte att den döde kunde behöva. Den ryske tsaren Peter den Store blev naturligtvis intresserad av alla dyrbarheter och lät göra fler utforskningar med order om att alla fynd skulle till St Petersburg. Den som inte lydde blev av med livet. Allt eftersom gjorde man så fler gravfynd och långsamt växte det fram en bild av hur detta glömda folkslag sett ut och hur de bodde. Skyterna hade inget skriftspråk, men ett fantastiskt hantverkskunnande och det är med hjälp av dess dessa rikt detaljerade objekt som man stegvis kommit fram till hur de troligen levt och tänkt.
 
En stor del av utställningens innehåll är utlånat från Hermitage muséet i St Petersburg och det är där de fyra filtade ca 2500 år gamla svanarna brukar vara. Nu finns som sagt en av dem i London. Man tror att de fyra svanarna prytt i fyra hörn, men är inte säker på vad. Det var förbjudet att ta foton, men jag kan säga att den svan som jag såg var inget klumpigt arbete utan tvärt om en slät filt som bearbetats noga. De hängande vingarna var som tunn nunotovning, medan kroppen var mjukt rundat och den röda stjärten påsydd. Stod länge och bara förundrades.
 
Orsaken till att svanen och alla andra textilier som var med på utställningen fortfarande är i så fint skick beror på att de sibiriska gravarna var frusna i flera tusen år. Hade klimatet växlat mellan värme, fukt o kyla hade de för länge sedan varit försvunna. De fördelaktiga förhållandena har även gjort att kropparna man funnit har varit i ett mycket fint skick. Därför vet man att skyter ofta hade många tatueringar, var mestadels rakade, (men också hade lösskägg!) och satte upp en tofs mitt på huvudet som en siluett av en smal mitra.
 
Var på museet tillsammans med tovningsvänner som köpt biljett och frågade om jag ville följa med.  Visste inte vad jag väntade mig, för jag hade inte hört talas om skyter och inte läst på om utställningen, men jag blev klart positivt överraskad. Så som sagt, ska du till London – passa på att ta möjligheten. Se bara till att köpa biljetten på British museums hemsida innan du går tid.
 
Läs om skyter på wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Skyter
 

Etiketter: utställning historia

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln