Räkna ut tovningsindikator

Detta nummer är ett temanummer om tovning. Detta nummer är ett temanummer om tovning.

Atelier Laine d’Europe är en europisk intresseförening kring ull. Fårägare, ullindustri och hantverkare, kortsagt alla som har ett intresse i ull från avel till ylletyg, kan bli medlemmar. Föreningen startade 1989 och har sin bas i Saint Chaffrey i departementet Hautes-Alpes i Frankrike. Ett centrum som med åren har skaffat rik kunskap.

Med många medlemmar och ett väl utbrett nätverk runt om i hela Europa får Atelier Laine d’Europe tillgång till mycket information om vad som är på gång. Svårigheten är samla ihop alla uppgifter och sprida dem vidare. Atelier Laine d’Europe har genomfört tre utställningar och publicerat två böcker. En av utställningarna hette ”Wools of Europe” och visade exempel på ull från över 100 stycken olika fårraser runt om Europa. Utställningen turnerade på flera ställen och finns tydligen kvar att sätta upp. Tyvärr har jag inte sett den, men köpt boken med samma namn och det är en bok som jag ofta går tillbaka till när jag träffar på en ny sorts ull. Varje fårras beskrivs på tre språk; engelska, franska och det språk som talas i det land från vilket fårrasen har sitt ursprung. Sympatiskt drag med att ha just det lokala språket. När jag fick boken i handen var det första att jag läste vad man hade skrivit om de svenska raserna som var med.

En eller ett par gånger om året ger föreningen också ut en medlemstidning. Tidningen ges bara ut på franska vilket begränsar läskretsen vilket är synd för här finns artiklar om små intressanta verksamheter, aktiviteter och historik. Tidningen har också en del mer att önska kring bilder och layout. Små bilder och mycket text gör den tungläst. Samtidigt är jag ödmjuk. I en tid där det kan vara svårt att få människor att ställa upp för en förening och där kultur och jordbruk får allt mindre bidrag är det inte lätt att få en ullinriktad förening att överleva, utvecklas och arbeta med ett arbete framåt. Det är någon som jag själv märkt de senaste åren som International Officer i IFA där allt arbete sker ideellt. Men Atelier Laine d’Europe bör se över tidningen annars finns risk för att de inte lyckas rekrytera nya medlemmar och växa.

Metoden är framtagen av Daniel Palet på AEETT i Barcelona. Vad han gör är att han tar ett gram ull och lägger den i en Linitest maskin ihop med 50 ml destillerat vatten med ett Ph mellan 6-7. Linitest maskinen som består av åtta cylindrar får sedan snurra i 15 minuter och göra ullen i maskinen till en rund kula. Den tar han sedan ut och låter torka. Kulan får först rinna av på papper och sedan torka 10 min i 105 graders värme. Sedan räknar Daniel ut en ”indice de feutrage”, grovt översatt ”tovningsindikator”, som han gett beteckningen IF. Hög IF betyder att ullen är lättovad.
IF = 100 x D
D = 6 x P/π X d3
P = Kulans gramvikt
D = kulans diameter i centimeter

Som jag förstod av texten är metoden bra framför allt när man vill hålla kontroll av tvätt och hur det påverkar ull som ska vidarebearbetas. Personligen tycker jag det är intressant att ett institut tittar på om de kan finna finns bra sätt för att hålla kontroll. För med mer kontroll kommer fler intressera sig för ullen som råmaterial. Och skulle vi alla vinna på.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln