Tydliga fjäll

Du som jag vet att epidermisfjällen spelar en stor, om inte avgörande roll för om fibrer går att tova eller ej. Epidermisfjällen hindrar fibrerna från att komma tillbaka efter att de glidit ner i riktning ner mot roten och tovningsprocessen slutats. Tvålvattnet gör att den kanal som finns i ullfibern sväller, fjällen spärras upp och bildar tillsammans de ett naturligt lås som hindrar fibrerna från att glida upp.

På den här bilden kan man se skillnaden på epidermisfjällen på olika typer av ull och andra fibrer. Fibrerna är från vänster till höger:
-          Grov ull
-          Ull, typ merino
-          Alpacka
-          Kashmir
-          Siden
-          Lin
-          Bomull
-          Polyester

Tycker alltid det är intressant att kombinera vetenskapliga fakta med hantverksmässig erfarenhet för att förstå bättre. Det här fotot är ett bra exempel på det. Som du ser är det ullfibrerna till vänster som har flest epidermisfjäll medan siden, lin, bomull och polyester inte har några fjäll alls. Stämmer helt med att det är enkelt att tova ull, men att man inte kan tova siden, lin, bomull och polyester.

Som entusiastisk nybörjare att tova är det lätt att tro att man skulle kunna tova siden. För vem skulle inte vilja ha en len skinande tovad sidenscarf? Siden är ju, precis som ull, en animalisk fiber. Men siden har ändå inga fjäll utan är bara en lång slät, tråd som sidenfjärilen skapat med som bakkörtel. Sidenfibrer kräver helt enkelt ull för att hålla ihop.
När det gäller alpacka undrar jag lite vilken typ av alpacka det är på bilden för det finns olika sorter och suri alpacka är inte lätt att tova. Testat. Däremot går det fint att tova ull från huacaya alpackan. Lin och bomull är vegetabiliska fibrer och har inga fibrer. Det har inte heller polyestertråden som tillverkas helt maskinellt. Mina erfarenheter stämmer alltså helt med bilden.

Etiketter: material

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln