Ring ut år 2017 och ring in år 2018
 

Årets sista dag. Om några timmar startar år 2018 och med det också känslan av ett nytt blad. Det är också en fin stund att reflektera och summera minnen av de händelser som varit under 2017.

För mig var våren 2017 full av olika ulliga aktiviteter. Var i Felletin och träffade den franska tovningsföreningen för att presentera IFA och diskutera hur föreningarna ska kunna samarbeta mer. Diskussionerna har sedan fortsatt och förhoppningsvis kommer IFA ha sitt årsmöte i Frankrike år 2021. Mötet i Felletin innebar också att en personlig dröm gick i uppfyllelse. När jag upptäckte tovningen år 2010 var det under en semester i Frankrike då jag överraskades av att tovning inte behövde vara något tjockt och kliande utan skirt, lätt och ljus. I Sverige hade jag bara sett håriga, tovade hattar och hade inte alls varit speciellt imponerad. I brist på att jag inte fann den skira tovningen i Sverige tittade jag ofta på franska tovningsföreningens webbsida och gick också min första kurs i nunotovning i Paris.
Även om jag nu vet att modern tovning finns både i Sverige och i många andra länder har Frankrike ändå alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. Också alltid imponerats av den fransks tovningsföreningens medvetna arbete med att alltid visa arbete med hög kvalitet och att de bara tar med medlemmar som visat prov på både hög kvalitet och konstnärlig höjd. Det arbete har också gett resultat. I slutet av år 2016 blev tovning accepterat som konsthantverk i organisationen Union Nationale des metiers d’art vilket ger de som arbetar med tovning en annan möjlighet att verka och ställa ut.

Inte långt efter mötet i Frankrike hade jag nöjet att vara ullexpert när 80 danska och svenska studenter samlades i en innovationstävling finansierad av EU. Frågan de skulle arbeta ned var; Hur kan vi öka användningen av svensk ull bland företag och konsumenter? Här mötte jag en helt annan målgrupp. Unga människor med mycket begränsad kunskap om ull och får och egentligen att ganska svalt intresse kring ull överhuvud taget. Till att börja med! För allt eftersom de lärde sig mer om ull ökande också deras intresse. Ungdomarna gick igång på ullens alla naturligt goda egenskaper att försöka ta tillvara på all den ull som slängs och istället se det som en resurs. Värderingar om att hushålla med jordens resurser och vara rädd om både miljön och andra människor kommer stegvis att göra att vi kommer att ta tillvara på mer ull, men jag tror det kommer att sina år för tyvärr kunskapen i Sverige än så länge för låg och är hanteringen olönsam.

Intrycken om att ullen ändå håller på att få en renässans stärkes i början av september när European Textile Network (ETN)hade möte i Borås och jag fick tillfället att lyssna på trendanalytikern Li Edelkoort. Ull, fibrer och gamla tekniker kommer att utforskas på nytt för att lära oss gamla tekniker samtidigt som vi integrerar fibrerna med massor av högteknologiska smarta funktioner som ger textilen en ytterligare dimension. Helt enkelt blanda gammalt och nytt. Och det är så jag ser på ull och hantverk. Man tar tillvara på gammal kunskap, men är inte rädd för att vidareutveckla och anpassa den till tiden av idag.

Årets sista månader har jag helt koncentrerat på nästa år internationella tovningskongress i Landskrona. Det har varit mycket arbete med att få ihop programmet och jag är mycket tacksam för all den tid som Hemslöjden i Skåne lagt ner för att boka lärare, föreläsare, lokaler, arrangera utflykt mm. Utan dem hade konferensen aldrig kunnat bli av! Också glad över att Hemslöjden tagit tillfället och bokat två internationella tovare, Liz Clay från England och Heidi Greb från Tyskland, att stanna och hålla var sin workshop efter själva konferensen. Hela min drivkraft och grunden till att jag engagerade mig i att göra konferensen var för att öppna upp ett sådant internationellt utbyte. Om du inte har läst och tagit del av programmet, titta på den speciella sida på Hemslöjden i Skåne lagt upp på webben. Där finner du allt om både innehåll, praktiskt, priser och bokning.

Konferensen i Landskrona är naturligtvis den stora händelsen för mig nästa år. Och jag hoppas att det är det även för dig!

Så får mig till dig – Ett gott nytt 2018!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln